top of page

Мария

Мария, майката на Исус е страхотен извор на вдъхновение за всяка от нас. В някои деноминации върху нейния образ може би няма достатъчно фокус, а в други прекалено много. Но така или иначе, тя е изключително важна фигура с живота на Исус и като такава определено имаме какво да се поучим от нея.

Всички знаем добре коя е тя и защо хората я величаят. Та тя е избрана из между всички жени на земята да роди Спасителя на света! Както Словото казва, няма по-голяма сред жените от нея! Ние обаче знаем, че тя далеч не се е любувала на тази слава, докато всичко това се е случвало. Вероятно от незнатен род, млада, още неженена, но бременна, тя се озовава в едно от най-трудните положения, в което жена по онези времена може да се окаже. И все пак никъде в нейните думи не проличава притеснение, уплаха или самосъжаление. Мисля си, че Мария знаеше добре, че нейната духовна стойност пред Бога, не се измерва с обстоятелствата или с това, което хората мислят за нея, нито те има особено значение, когато познаваме любовта на Отец ни!

Photo credit: https://www.pinterest.ch/pin/5136987049345980/?lp=true

Историята на Мария ни показва, че ако решим да живеем смело и дръзко за Исус, не означава, че винаги ще бъде лесно, но че винаги ще си заслужава!

Зад успехите и славата често се крият безброй битки, за които не знаем, трудности и изпитания, моменти, които градят вярата.

Последните думи на Мария към ангела бяха забележителни: “Аз съм слугиня на Господа. Нека бъде така, както ти рече.”

Това беше моментът на Мария. Тези думи ни показват защо тя беше избрана. В момента на разговора тя едва ли напълно разбираше какво значи всичко това, което ангелът й каза. Сигурно имаше бегла представа за трудностите, през които по-късно трябваше да премине. Вероятно и в главата й имаше още милион уточнителни въпроси, но тя не се фокусира върху това. Тя избра да игнорира тези мисли на съмнение и несигурност, не се фокусира върху сегашния момент, а избра да се подчини на Бог, избра да Го остави да извърши Неговата воля чрез нея. Избра да Му бъде вярна преди да знае какъв би бил резултата.

Кратка Рождественски молитва, вдъхновена от Мария:

Отче, помогни ми да не се фокусирам върху неясното и страшното на сегашния момент. Толкова е лесно да се заплета в търсене на одобрение от другите. Помогни ми да ти се доверя за днес и за утре и да търся Теб и твоето одобрение. Помогни ми да ти служа със същото скромно подчинение, което виждам в Мария. Амин!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page