top of page

Напоследък се храня с духовна храна дигитално. Доста странно изречение, знам. Имам предвид, че слушам проповедите и лекциите от различни конференции на две изключителни жени.

 

И двете са световно известни. Една е Джойс Майер. Автор на над 100 книги, бестселъри в Америка и по света. Една от най-известните и преиздавани книги, достъпна и на българския пазар е “Бойното поле на ума”. Тя има телевизионно и радио шоу, с което ежедневно благовества и дава практически насоки за как да се наслаждаваме на ежедневието ни с Бог. Нейните проповеди се превеждат на повече от 60 езика в целия свят. Служението й обхваща стотици програми за подпомагане на бедните по целия свят, изграждане на домове след урагани, земетресения и пр., прокарване на чиста питейна вода, където все още липсва, безплатна медицинска помощ в крайно бедни райони и още много подобни. Служението им е огромно и много благословено.

 

Кристин Кейн е другата дама, от която черпя вдъхновение през последните месеци. Невероятно харизматична, когато микрофона е в ръката й. Проповедите й са примесени с много остроумни шеги. Истинско удоволствие е да я слушаш, не само заради оригиналния начин, по който тя поднася посланието, но и заради истинската й горяща любов към Бог, която прелива в думите й. Посланието й е просто, лишено от легализъм и излишна религиозност и в същотото време здраво стъпило на дълбоко познание на Словото и връзка с Бог. Тя също е автор на няколко бестселър книги, като тази, която скоро се каня да прочета се казва “Свободна от срама”. Също може да се намери на българския пазар. Това, че е световно известен автор и говорител, пастор в църква, не е дори най-забележителното в нейната автобиография. Заедно със съпруга й са основатели и лидери на сдружението А21, което се бори с трафика на жени почти по целия свят. Имат 12 офиса в 11 държави, работейки усилено, за да промотират добра осведоменост по този въпрос, защита и интензивна работа с жертвите на трафик, изграждане на убежища и транзитни домове за тях, както и кооперация с властите и политически лица с цел превенцията и борбата срещу трафика на хора.

 

Това е само една кратка част от историята на тези две невероятни дами, които Бог използва. Ако имате желание прочетете книгите им или потърсете някои от посланията им в YouTube, има доста преведени и на български език. Те са успешни, вдъхновяващи, когато ги слуша човек, си мисли, че всичко е толкова лесно в техния живот, че благословенията просто се изливат върху тях. Това е така и не съвсем. И двете имат поразяващи истории за времето преди да се появят на телевизионния екран, а и след това.

 

Джойс Майер е била насилвана и изнасилвана от своя баща в продължение на цялото си детство. Не е намерила подкрепа и защита от майка й. Освен физическия тормоз, той е упражнявал и сериозен психологически тормоз. Това оставя тежки белези в нея, белези, които само Бог може да заличи. Когато почва да Му служи активно, се намира в много тежка финансова ситуация, защото напуска работата си, за да може активно да се изучава Словото и да работи върху развиването на служението им. Има редица препятствия, през които тя минава - включително и рак на гърдата.

 

Пътят на Кристин не е по-лек. Тя е изоставена от родителите си при раждането, на акта за раждането има номер, а не име. Осиновена от емигранти в Австралия, тя отрасва в най-бедния квартал в държавата. По стечение на обстоятелства за период от дванадесет години тя бива изнасилвана периодично от различни мъже. В последствие се бори и с рак на ларингса.

 

Техните истории далеч не звучат толкова привлекателни сега, нали? Аз лично не мога да си представя и малка част от нещата, през които те са преминали. Но виждам резултата. Битката на Джойс със срама, ниското самочувствие, депресия, желанието да контролира и манипулира и редица други, я правят невероятен говорител по тези теми. Личните й опитности и начина, чрез който Бог е работил в нея са вдъхновение за хиляди хора по света. А от работата на нейното служение се облагодетелстват още повече хора. Много жени, жертви на домашно или друг вид насилие черпят сили и се възползват от нейните съвети, за да се възстановят. Откровените й истории за промяната, която Бог извършва в нея през годините, са изключително силни. От една наранена, нещастна, искаща да контролира, религиозна християнка, Бог й помага да достигне до щастлива, уверена, изпълнена с мир съпруга и майка, християнин, който има истинска и дълбока връзка с Бог.

 

През подобна метармофоза преминава и Кристин, за да е влиятелния говорител, който е днес, за да има благодатта да спасява стотици хиляди жени в беда, за да събаря крепости в умовете на своите читатели.

 

Трябва да отбележа, че и двете твърдят, че истинската промяна в живота им е дошла, когато са започнали да изучават усилено Божието Слово.

 

Техните истории показват нагледно нещо, което знаем на теория. Това, че Бог е добър. Това, че Той е с нас през всяко едно обстоятелство и че може да обърне всяко зло за добро, единственото, което иска от нас е отворено сърце. Той винаги е добър, Той винаги е справедлив. Той вижда това, което можем да бъдем и не е ограничен от това, което сме сега. Той иска най-доброто за нас. Той ни дава най-доброто.

 

Надявам се историите на тези дами да са ви вдъхновили и заредили с малко сили и много вяра. Отново препоръчвам както книгите им, така и проповедите им.  

 

Ето няколко линка:

 

https://www.htv.bg/watch/svoboda

 

https://www.htv.bg/watch/boynoto-pole-na-uma-1

 

https://www.htv.bg/watch/boynoto-pole-na-uma-2

 

https://www.htv.bg/watch/distchiplina-uverenost-i-po-dobar-harakter-1

Photo credit: https://www.istockphoto.com/dk/photos/steep-hill?sort=mostpopular&mediatype=photography&phrase=steep%20hill and https://www.premierproductions.com/tour/propel-2016/orlando-fl

Биография на трудностите

bottom of page