top of page
Силата на думите ти

Предизвикана от вчерашните ни размишления върху 15-та глава на Йов, се замислих за силата на думите ми в един друг контекст, този на брачните взаймоотношения. Веднаха ми изникна в съзнанието онзи стих за свадливата жена. Тръгнах да го търся из книгата Притчи в Библията и знаете ли какво намерих? Не е един стих, а цели пет. Възможно е да има и повече. Ето тези, които аз намерих:



Притчи 19:13

Безумен син е бедствие за баща си
и препирните на свадлива жена са като непрестанен капчук

 

Притчи 21:9
По-добре да живее някой в ъгъл на покрива,
отколкото в широка къща със свадлива жена.


Притчи 21:19
По-добре да живее някой в пуста земя,
отколкото със свадлива жена и досада.


Притчи 25:24

По-добре е да живее някой в ъгъл на покрива,

отколкото в широка къща със свадлива жена.


Притчи 27:15

Непрестанно капене в дъждовен ден

и свадлива жена са еднакви;

 


Цели пет стиха?!? Колко неща са повторени толкова пъти в Билбията? Прави ми впечатление, че стиховете са насочени към съпругите, а не съпрузите. Та, те не започват ли спорове също?

 

Някъде бях чела, че жените средно аритметично изричат 3 пъти повече думи, отколкото мъжете. Средно аритметично жените изричат около 20 000 думи, а мъжете около 7 000. И това са само средни стойности, аз съм сигурна, че изричам поне двойно на средната стойност, а съпруга ми двойно по-малко.

 

Карън Ехман шеговито споделя:
   “Моят съпруг казва, че едно от първите неща, които е забелязал в моя характер е било разговорливостта ми. Влюбил се е в     способността ми да заговарям непознати, да се сприятелявам бързо и да водя безкрайни разговори...Около третия ден след нашата сватба обаче вече си е мислел: 'Дали някога ще млъкне?' Сега е решил, че ако си отида преди него, ще напише на плочата ми: 'Най-накрая свърши да говори' ” :)

 

Като се събера с приятелки съм сигурна, че надвишаваме средни стойности многократно. И понеже не ни достига време, говорим често и една през друга, вероятно прескачайки допуснимите стойности за три дена напред :)

 

А знаете ли, че една книга сърържа около 50 000 думи? Равносметката е потресаваща, аз сама мога да напиша между половин и цяла книга за един ден. Ако някога сте чели въздействаща книга, то лесно може да си преставите влиянието на вашите думи върху околните и върху вашата половинка.

 

Остава да се замислим какви са думите, които изричаме, дали са благи и мъдри думи? Дали можем да използваме влиянието на тези думи да изграджаме нашия любим, вместо да го подтискаме?

 

Очевидно е, че му говорим всеки ден. Днес, тази и следваща седмица, този месец и следващия, тази година и следващите, ТИ си книгата, която той чете.

Имаме шанс да записваме положително въздействащи и окуражаващи глави всеки ден. Както всяка добра книга, и нашата може да вдъхновява и мотивира. А когато попаднем да добра книга, не можед да я оставим, нали? Случвало ми се е да препрочитам няколко пъти добра книга и да не се насищам. Бих искала да съм от този тип книги!  

 

Използвани материали:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2281891/Women-really-talk-men-13-000-words-day-precise.html
http://www.karenehman.com/2011/03/something-to-talk-about-she-speaks-conference-scholarship/
http://womenlivingwell.org/

 

bottom of page