top of page
Досадните
задължения

Наскоро слушах проповед върху историята, в която Исус храни 5 000 мъже (“освен жените и децата”) с пет хляба и две риби. Предполагам позната история на всички ви. Едно невероятно чудо, което е записано и в четирите евангелия. Нека погледнем 15-те стиха в евангелието на Йоан (линк).

Много пъти съм я чела тази история, както и съм слушала прекрасни проповеди за нея. Можем много да се поучим от нея, да разберем повече за начина, по който Бог действа. Може би ще напиша скоро нещо и за другите уроци, които научих, четейки главата, но сега искам да обърна вниманието ви към един толкова добре скрит герой, по-скоро героиня, че тя даже не е спомената.

 

Тя е скрита назад и далече зад фигурата на Исус, учениците, множеството от хора и дори от своя син. Да, говоря за майката на това момче, която прилежно се беше погрижила той да има обяд. Естествено това е едно допускане от моя страна, но мисля, че ще разберете защо го правя към края на публикацията.

 

И така представете си тази грижовна майка как всеки ден става преди всички останали в къщата. Не съм сигурна как е протичало точно ежедневието им, но да кажем че е кладяла огъня, смелвала брашно, месила хляб, метяла, перяла, тъчала и т.н. Всеки ден едни и същи задължения са се повтаряли.

 

Е ние не кладем огън всяка сутрин и брашното ние смляно, та даже хляба ни е умесен, изпечен и дори нарязян в магазина. Освен ако не искаме безглутенов, без лактоза, био и месен от ръцете на монахиня :) Но идеята е, че и в нашето ежедневие има толкова много задължения, които трябва да вършим. Те ни стават досадни, вършим ги с неохота. Някой път ги вършим, така че да мине номера или друг път се скътаваме.

 

Добре, че тази майка не се беше скътала тази сутрин. Добре, че тя беше решила да изпълни своите задължения с благодат и покорност. Не че Исус нямаше да може да извърши чудото и без нея, но така нейния труд е овековечен в Книгата на живота за вечни времена. Тя беше изпълнила покорно своето задължение и Бог го благослови. Благослови с него и още 5 000 мъже, техните жени и деца. Вероятно повече от 15 000 души.

 

Колосяни 3:17; 22-24

 

17 И всичко, което вършите със слово или на дело, всичко вършете в името на Господ Иисус Христос, като благодарите чрез Него на Бог Отец… с истинско старание, с благоговение пред Бога. 23 Каквото и да вършите, правете го от сърце, като за Господа, а не за хора. 24 Знайте, че като отплата от Господа ще получите наследство, понеже служите на Господ Христос.


 

И така, каквито и да са вашите повтарящи се, досадни, маловажни задачи вършете ги сякаш ги вършите за Бог!  

 

...аз отивам да сменя поредния памперс :)

bottom of page