top of page
Спонтанен аборт
Final_Miscarriage_AnnaParini-1V2_0.jpg

Това не е моята лична история, но можеше да бъде. Може да бъде историята на всяка от нас, на нашата приятелка, колежка или съседка. Текстът е преведен от личното свидетелство на Алекс Грийн. Текстът в оригинал може да се прочете тук.

 

 

Бог е нам прибежище и сила, Винаги изпитана помощ в напасти,

Затова няма да се уплашим, ако би се и земята поклатила, И планините се поместили всред моретата,

Ако и да бучат и да се вълнуват водите им, И планините да се тресат от надигането им.

Бог е всред нея; тя няма да се поклати; Бог ще й помогне, и то при зазоряване. Псалми 46:1-3, 5

 

Неочаквана трагедия почука на врата ни в ранния декември. Остави дълбока болка и безсилие в обърканите ни и разбити сърца. Ехтеше само въпросът “Защо се случи това? Нe разбирам”. Това, което мислех, че ще е прекрасен сезон в семейния ни живот, се оказа сезон на скръб. Загубата на нашето бебче чрез спонтанен аборт ме остави с чувството за болка, срам и вина.

Спонтанният аборт на нашето второ дете е тема, която още е много чувствителна и трудна за дискутиране, но знам, че е важно да се говори за нея. С времето става малко по-лесно да кажа “Имах спонтанен аборт” без сълзите ми да ме спират, но това, което не става по-леко е да говоря отворено за това, което се случи в мен. Малко хора говорят за емоционалната травма, през която жената минава след спонтанен аборт и за ужасните лъжи, които нашият враг шепне в уязвимата тишина на мъката.

Аз загубих нашето бебе в 6-та седмица и дяволът не спираше да се опитва да ме накара да повярвам в ужасни лъжи за мен и за Бог. Срамът и мъката бяха толкова силни и съкрушителни, че аз започнах да правя точно това, което знаех, че не трябва - именно да изолирам себе си. Лиса ТърКюрст е написала изключително силна истина: “Ако врагът може да те изолира, тогава той може и да ти повлияе”. Когато препрочетох тези думи, разбрах, че трябва да “изнеса” на бял свят моята болка и мъка, защото това, което остава в тъмнината не може да бъде излекувано. Само светлината може да изопачи лъжите да врага. Господ може да използва разбитото ти сърце за освобождаване и надежда. Твоята история може да не звучи като моята, но повярвай, тя е също толкова важна за Господ. Той иска да я използва за добро.

В един съвършен свят няма да има спонтанни аборти, но тъжната реалност е, че не живеем в перфектен свят. Всяка жена, която загуби бебето си преди живота му истински да е започнал става част от една мрачна статистика. Някои дори не ги наричат бебета, а плод или фетус. За други е съвкупщина клетки. В болницата те изписват и ти казват да се върнеш към “нормалния” си живот.

Но това, което преди беше нормално, вече усещах чуждо.

Всичко около мен се разпадаше, а аз бях в състояние на парализиращ застой.

Всичко, което чувах бяха лъжите на дявола.

Всичко, което усещах беше тежестта на вината и срама.

Не е ли безумно, че аз (и ти) не сме направили нищо погрешно?! За спонтанният аборт не е виновен никого и все пак усещаме вината и срама от него, без да сме го предизвикали. И това е поради една друга тежка истина - в този неперфектен свят нашия враг ни мрази истински и иска душите ни да са негови, в тъга и мрак. Той ни мрази дотолкова, че да използа трагедията на спонтанния аборт за да пречупи идеята ни за Бог и за да ни прилъжи в лъжата, че сме безсилни, когато страдаме.  Дявола се опитва да ни излъже, че Господ ни е изоставил или е допуснал тази загуба като наказания или за поучение. Това е неговия начин да се опита да открадне вярата ни, да погуби надеждата ни в Господ и да ограби душата ни.

Иска ми се лично да държа ръката на всяка една от вас и да те погледна в очите, за да ти кажа “Ти не си безсилна. Ти си царска дъщеря, дъщеря на невероятно могъщ Бог”. Господ е добър баща, който иска само добро за теб. Моята Библия казва:

Всяко добро и всеки съвършен дар са дадени от горе – те идват от Отца, твореца на светлините, който не се променя като сенките на тези светлини, а остава неизменен. (1 Яков 1:17)

Хвана ли това? Твоето бебе не е съвкупщина клетки или недоразвит фетус. Твоето бебе е било прекрасен подарък от Небесата. Твоето бебе те чака в обятията на Исус и един ден ви ще се прегърнете!

Така че следващия път, когато врагът ти нашепва следните лъжи - :

Утробата ти не е добра

Твоето бебе не е  имало никаква цел

Защо каза на всички толкова отрано?

Спри да опитваш, няма да се случи

Нещо не е наред с тялото ти

Ти си виновна

Ще ти се случи отново

-стани и избърши сълзите си, спомни си, че си силна, красива, цяла, достойна и безстрашна. Спомни си, че твоят Бог ти е дал надежда, която не може да се поглати, защото нашата надежда е в Исус Христос. Господ ще ти даде мир и нова надежда. Не вярвай в лъжите на сатана. Остави се в ръцете на Исус, предай Му парчетата на своето разбито сърце. Остави Го да превърне тази тъжна история в красиво свидетелсвто.

Аз съм по пътя на изцелението на моето сърце и се моля за твоето!

Photo credit: https://mosaicscience.com/story/making-sense-miscarriage/  Holly Cave

bottom of page