top of page

Тестове

Students Taking Exams
Teacher Helping Student

В училище тестовете никога не се повтаряха. Ако не минеш теста, получаваш лоша оценка и продължаваш напред към следващия тест, който е на нова тема. Научил или ненаучил предишния материал.

 

Напоследък имам чувството, че в училището на Господ не е точно така. Той е учител, който Го е грижа да научим добре материала, за да се справяме по-добре с предизвикателствата в нашия живот. Затова и често се налага да имаме подобни тестове, които подлагат на изпитание едно и също нещо у нас. Тестове, които проверяват дали сме научили своя урок.

 

Мисля, че на мен напоследък ми се налага да решавам един тест за трети път. Интересно е как всеки път е различно, макар че материала е един и същ.

 

Първия път честно казано не разбрах от къде дойде, та даже и как премина теста. Беше също като в училище, когато госпожата влизаше в час и от вратата казваше: “Хайде, извадете по едно листче” и докато успееш да си поемеш пак нормално въздух, бие звънеца. Горе долу по този начин премина теста ми. Провалих се баснословно преди да успея дори да разбера, че държа тест.

 

След като разбрах какво се е случило, ми беше доста трудно да продължа напред, честно казано. Бях много разочарована от себе си, беше ме срам от Господ за това, което съм направила и не знаех какво да направя. За наша радост, Господ не се задоволява като ни напише по една двойка. Той иска да ни научи, да ни развие, за да можем да израстваме емоционално, да се доближаваме до Него и до прекрасния живот, който Той има за нас.

 

След като приех Неговата прошка, успях да видя и осъзная няколко неща за това как е преминал теста и къде сбърках. Продължих напред. След известно време, може би няколко години по-късно, усетих как Господ казва: “Елена, извади едно листче”.

 

Този път беше различно, беше познато това, което се случваше. Познах теста от далеч, въпросите бяха познати, затова се зарекох, че ще го мина. Запънах се и реших, че понеже миналия път се провалих, този път ще го мина, каквото и да стане. Да, но не. Минавайки през някои от по-сложните въпроси в теста, не можах да се справя. Въпреки, че опитах, не успях. Не издържах на изкушението, моите сили се оказаха недостатъчни.

 

Мисля, че това е урока, който научих от тест номер 2. Сега по средата на третия тест, изживявам нещо много прекрасно. Успях да видя изкушенията и проблемите отдалеч. Знаех кои са нещата, които миналите пъти ме подведоха и как трябваше да постъпя сега. Но най-важното, което бях научила е, че тестовете от Бог всъщност не са като тестовете от учителите. Когато сме подложени на изпитание, не е нужно изцяло сами да се справяме с него, защото вероятно ще се провалим, както аз направих с тест номер 2.

 

Прекрасното е, че Бог иска да ни помогне, да ни даде сили и мъдрост как да преминем през този и следващия тест. Теорията, която “изповядвам” по време на този тест е от книгата 4 Книга на Царете 6:16. Думите са на Елисей, който успокоява своя уплашен слуга при вида на многобройната чета войници срещу тях.

 

Елисей отговори: Не бой се, защото онези, които са с нас, важат повече от онези, които са с тях.

 

Вероятно тези думи ми говорят толкова много в този момент, защото отново усещам, че със собствени сили няма да се справя, но сега вече знам теорията и се опитвам да я приложа на практика.

 

Надявам се с тази история да ви напомня, че Бог може да обърне нашите провали в нещо красиво. Ако му позволим те могат да станат ценни уроци, свидетелства за другите. Също така, че Бог ни подлага на тези тестове, не за да се провалим, а за да не научим на важни уроци за как да живеем по-истински, по-красив и пълноценен живот с Него. Другото, което искам да ви напомня е да учите теорията :) Изучавайте Словото, получавайте се в проповедите и свидетелствата, търсете Божието водителство, за да сте добри ученици :)

bottom of page