top of page

Ябълковото дърво и Земеделецът

Тук в Дания, както може да си представите, няма особено изобилие на местни плодове. Лятото има прекрасни ягоди и на есен страхотни, сочни ябълки. Във всеки двор почти има ябълково дърво, чийто плод се чака с нетърпение.

Разхождайки се по улицата забелязах едно ябълково дръвче, отрупано с ябълки. Бяха ужасно много и тежаха на клоните му, но бяха дребни и зелени. Явно дървото не беше поддържано и беше заложило повече плод, отколкото можеше да отгледа. Ябълките не ставаха за ядене, а клоните всеки момент щяха да се пречупят.

Photo Credit https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/apples/how-to-thin-apple-trees.htm

Мислите ми веднага отидоха към забързаното ежедневие, многото цели, които си поставяме, безкрайни списъци със задачи... Понякога заприличваме на това дърво - започнали много неща, не съумяли да ги довършим и вече почти пречупени под тежестта им.

Понякога това се случва и в духовния ни живот, си мисля. Ние сме вярващи, но лесно можем да похабим цялата си енергия и ресурси на вятъра. Понякога прекарваме дълго време разсъждавайки и премисляйки отново и отново нещо, което е неправилно. Друг път тъпчем на едно място, съжалявайки за минали грешки. Сравняваме се с други братя и сестри. Захващаме се в служения, за които нямаме призвание или помазание...

А това, от което всъщност се нуждаем е да бъдем “подкастрени”, т.е. да подновим умовете си, фокусирайки се върху Исус, да се учим да Го търсим ежедневно чрез молитва и Словото.

Той иска нашия плод да узрее, да е добър и пълноценен. Той иска живота ни е да е добре подкастрен.

“Аз съм истинската лоза и Отец Ми е земеделецът. Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка, която дава плод, очиства я, за да дава повече плод.”

‭‭ЙОАН‬ ‭15:1-2‬ ‭БЛБ‬‬

За пръв път като че ли обръщам внимание на факта, че Бог “очиства” и тези лози, които дават плод. В някои преводи се казва даже, че не престава да ги очиства. Представям си, че този процес не винаги означава нещо приятно на първо четене. Но за да бъдем плодоносни, трябва да бъдем “очистени” от всички излишни ябълки, който не можем да изхраним. Нека да Му позволим да направи това с живота ни! Да го очисти!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page