top of page


 

Една от първите думички, които децата научават (наред разбира се с тези за мама и тати) в Дания е tak (чете се по същия начин - так - за разлика от почти всички останали думи). Означава благодаря. Навсякъде ще я чуете. В датския език има доста фрази, които се използват в определени ситуации. Искате ли да се запознаете с някои от тях?

 

Tak for turen - казват хората на шофьора, когато напускат автобуса

 

Tak for sidst - се използва към някого, на когото си бил на гости или сте имали някакво преживяване заедно и се срещате отново. Това е първото нещо, което си казвате.

 

Tak for mad - “благодаря за храната” - казват децата вечер към родителите си след вечеря, казва се към домакина, ако сте на гости и т.н.

 

Tak for i dag - “благодаря за днес” (буквален превод) - си казват колегите в края на работния ден, учениците казват фразата на своите учители в края на учебния ден, и т.н.

 

И макар че начина, по който и честотата, с която датчаните изразяват благодарността е забележителна за мен, то това не е едно от нещата, с които те са известни. Едно от нещата, с които те се славят е това, че с години са оглавявали класациите за най-щастливи хора в света.

 

Аз лично намирам връзка в това да получаваш често благодарности, да се чувстваш оценен за труда си и това да си щастлив. По същия начин има връзка между личното щастие и стремежа да намираш причини да бъдеш благодарен, дори и в малките, рутинни неща.

 

Мисля си, че с честото използване на тези фази, чувството за благодарност се утвърждава в сърцата им. Интересно е как думите, които изговаряме, влияят на нашето настроение и себеусещане. Когато непрекъснато се оплакваме и говорим само за проблемите ни, се улавяме, че сме незадоволени, нещастни. Дългите ни плеяди за това как сме били онеправдани или наранени, не ни карат да се чувстваме по-добре. Нито тези около нас. Но благодарното сърце ни носи радост. Думите на благодарност я утвърждават в сърцата ни.  

 

Има толкова много неща, за които да сме благодарни! Всеки ден, всеки миг! Търсенето и осъзнаването на всички тези неща, за които да сме благодарни повдигат духа ни, тяхното изброяване ни носи радост. Благодарното сърце дава на Бог възможност да извършва още невероятни неща в живота ни.

 

 

И ако ние трудно да намерим за какво да благодарим, то може да благодарим на Бог за спасението ни, за прекрасния вечен живот в Неговото присъствие, което ни е подарък от Него. Какво по прекрасно нещо от това?

Библията говори в много стихове за благодарното сърце и благодарното отношение. Ето някои от тях:

 

Първо Солуняни 5:18
Каквото и да се случи, бъдете благодарни. Така иска Бог да живеете в Христос Исус.


Колосяни 3:15

И нека мирът, който идва от Христос, властва в сърцата ви. Всички бяхте призовани в
едно тяло, за да имате мир. Винаги благодарете на Бога.

 

Колосяни 3:17
и каквото и да вършите, словом или делом, вършете всичко в името на Господа Исуса, благодарещи чрез Него на Бога Отца.

 

Филипяни 4:6
Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;


Ефесяни 5:19-20
Поучавайте се един друг с псалми, химни и духовни песни. Пейте и съчинявайте мелодии на Господа със сърцата си 20 и винаги за всичко благодарете на Бога и Отца в името на нашия Господ Исус Христос.

 

 

1 Тимотей 4:4-5
Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение, понеже се освещава чрез Божието слово и молитва.

Псалми 107:1
Славете Господа, защото е благ, Защото неговата милост трае до века.

     Благодарното сърце е
                                 щастливо
сърце
bottom of page