top of page

Йоан 9гл.

По пътя Исус видя един слепец по рождение. Учениците му го попитаха: „Учителю, заради чий грях този човек се е родил сляп – негов или на родителите му?“ Исус отговори: „Нито той, нито родителите му са извършили грях. Родил се е сляп, за да може да се изяви действието на Божията сила. Йоан 9:1-3

Това е главата (линк към нея), в която се описва как Исус изцелява един по рождение сляп мъж. Има много интересни неща в тази глава, особено в реакциите на всички към изцелението. Аз обаче се спрях на първите три стиха и ги препрочетох сто пъти. Много изводи си извадих, но сигурно и повече въпроси си зададох.

Photo Credit: https://lincolnparkubf.org/blog/2019/6/2/jesus-heals-a-man-born-blind

Нека да си поговорим първо за реакцията на учениците на Исус. Те виждат този беден човечец и сякаш автоматично го осъждат, че е виновен за състоянието, в което е. Нещо, което вероятно е доста характерно и за нашата култура сега, двадесет века по-късно. Бързото и неоснователно осъждане, сами правим някакви прибързани и скалъпени изводи, с които уж си обесняваме ситуацията и продължаваме напред горди.

Може би реакцията е показателна за живота по онова време, без познанието за жертвата на Исус, живот, в който делата са определящи, а не сърцето и намеренията, живот без благодатта на Исус. Поне такива стандарти са залагали фарисеите.

И в двата случая, отговора на Исус е изненадващ. Изненадващ е и за нас, които знаем за жертвата на Исус, живеем в и поради благодатта Му. Познаваме Го като добър, милостив. Познаваме Го като любов. Затова и Неговият отговор ме озадачава, честно казано.

Исус отрича слепотата на човека да е в следствие от грях, отрича да е наказание. Това ме връща неизбежно към книгата на Йов. Неговото страдание също не беше наказание, както приятелите му спекулираха. След всичко, което Йов преживя, той заключи, че да търсим причината за страданието ни е по-скоро загуба на време и обречено на провал действие. Йов осъзнаваше и беше приел суверенитета на Бог, както и своята недостатъчност да разбере Неговите пътища и воля.

Това е обяснението, което си давам за отговора на Исус. “Родил се е сляп, за да може да се изяви действието на Божията сила.” Да, струва ми се нечестно, че този мъж е трябвало да страда през целия си живот, за да може един ден Исус да го срещне и освободи, както и ми се струваше нечестно, че праведния Йов загуби всичко, за да бъде Божието име възхвалено, не заради това, което е дал на Йов, а затова, че Бог е бог, нашия Създател, нашия Спасител.

Приемам тези стихове смиряващи. Освен милостта, любовта, благословенията на Бог, трябва да се науча да приемам и Неговата воля. Такава каквато е. Разбирайки я или пък не напълно. Тя е Неговата воля.

2 Коринтяни 9:12

„Стига ти Моята благодат, защото силата Ми се проявява напълно в твоята немощ.“ Затова с най-голяма радост ще се похваля по-скоро с немощите си, за да се всели у мене силата на Христос.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page