top of page

Йоан 5гл. част 1

Историята за изцелението на инвалида в пета глава (линк към нея) е толкова интересна и дълбока, че не знам от къде да започна. Докато я изучавах отново попаднах на няколко много интересни ъгъла, които искам да ви споделя. Надявам се и вие да бъдете докоснати.

Една перспектива, за която четох, разглежда цялата история за изцелението на инвалида от Исус като метафора за нашата недостатъчност да се спасим (чрез спазване на закона) и ролята на Исус в това.

Според традицията ангел периодично слизал и развълнувал водите в къпалнята във Витезда. Който успял първи да влезе във водата, бивал изцелен. Много болни чакали край водата с дни, за да имат шанса да се изцелят. Но сакат човек не може сам да стигне до басейна, поне не достатъчно бързо. Нашия безименен герой бил болен от 38 години и всеки ден опитвал и се провалял. Тогава дойде Исус и го изцели.

Неговата ситуация демонстрира недостатъчността на Закона, който никога не е бил предназначен да ни изцели от нашите немощи (физически и духовни), а да ни покаже нашата нужда от Спасител. Той показва, че ние сме безнадеждни и безпомощни без Спасителя.

Сакатия човек беше буквално на ръба на изцелението, но всичките му неуспешни опити да се домъкне до водата показват, че именно неговия недъг му пречеше да бъде изцелен. По същия начин, Законът ни оставя на ръба на спасението, но нашите неуспешни опити да живеем според Закона само ни показват, че нашата греховност ще ни попречи да бъдем спасени. Точно както сакатия се нуждаеше от някои да го изцели, така и ние се нуждаем от някого да ни спаси.

Credit: https://gracethrufaith.com/topical-studies/spiritual-life/the-seven-miracles-in-john/

https://www.lds.org/media-library/images/bible-pictures-pool-of-bethesda-1138571?lang=eng


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page