top of page

Въведение в Евангелието на Йоан

Преди да се гмурнем в Евангелието на Йоан, ви предлагам да се запознаем с малко въведителна/ обобщителна информация. Евангелието на Йоан е по-различно от предишните три евангелия, то е уникално с няколко неща:

  • Матей, Марк и Лука се фокусират върху учението на Исус, докато Йоан отделя най-много внимание на кой е Исус

  • Книгата на Лука показва Исус като Човешкия син, докато Йоан го разглежда като Божият Син

  • Евангелието не Йоан не започва с раждането на Исус, а със самото сътворение, разкриващо божествеността на Исус.

  • Евангелието не Йоан ни разказва за 7 различни чудеса (знаци), от които само едно е описано в другите Евангелия. Ще ги разгледаме подробно, защото тяхна цел е да повярваме, че Исус е Спасителя

  • Друг аспект, който е уникален само за книгата на Йоан, е седемте “Аз съм” твърдения. Техния фокус е върху какво става след като повярваме.

  • Йоан записва дългите дискусии, беседи и поучения на Исус, но за разлика от другите, той пропуска притчите Му

Евангелието ни предава едни от най-ранните записки за живота на Исус. Има известни дебати дали това е Йоан, обичния ученик на Исус (с по-голяма вероятност според повечето справочници) или друг Йоан, който е живеел в Ерусалим по това време. Който и да е авторът, книгата му оживотворява неговото свидетелство чрез брилянтния начин, по който е структурирана. Книгата започва с интересно и запомнящо се въведение във формата на поема, последвано от много истории за чудесата, които Исус извършва, и кулминира с възкресението на Лазар. Всяко едно тези чудеса и особено последното предизвикват смут сред юдейските лидери и книгата проследява развръзката след тяхното решение да погубят Исус.

Целта е на Евангелието е най-добре описана в 20:31 “...тези неща бяха написани, за да повярвате, че Исус е Месията, Божият Син, и за да може като вярвате, да имате живот чрез неговото име”.

Йоан вярва, че този Исус, за когото четем в книгата му, е жив и истински и че Той може да промени живота ти завинаги.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page