top of page

Семейството

Нека започнем с молитва. Аз съм изумена от дълбочината на Библията и искам от Бог да продължава да ми разкрива тези интересни нюанси, за да Го опознавам и да се поучавам от тях. Амин

Върхнах се на първа глава. Нека да прочетем бавно от 8 до 13 стих:

8 Сетне Ноемин каза на двете си снахи: Идете, върнете се всяка в дома на майка си. Господ да постъпва с благост към вас, както вие постъпвахте към умрелите и към мене

9 Господ да ви даде да намерите спокойствие, всяка в дома на мъжа си. Тогава ги целуна; а те плакаха с висок глас.

10 И рекоха й: Не, но с тебе ще се върнем при твоите люде.

11 Но Ноемин каза: Върнете се, дъщери мои, защо да дойдете с мене? Имам ли още синове в утробата си, за да ви станат мъже?

12 Върнете се, дъщери мои, идете защото остарях и не съм вече за мъж. Ако бих и рекла: Имам надежда; даже ако се омъжех тая нощ, па и родях синове,

13 вие бихте ли ги чакали догде порастат? Бихте ли се въздържали заради тях да се не омъжите? Не, дъщери мои; <върнете се>, понеже съм много огорчена заради вас, гдето Господната ръка се е простирала против мене.

Обърнахте ли внимание на какво казва Ноемин на снахите си в 9ти стих? Наоми поиска от Бог да им даде спокойствие (почивка, мир в някои преводи) с новите им семейства.

Когато те отказаха, Ноемин продължи да ги убеждава. Тя им посочи възрастта като пречка за всякакви бъдещи перспективи. Повечето коментатори смятат, че Ноемин е била около 50 годишна. Тя нямаше почти никакъв шанс да има отново свои синове и с това да осигури бъдещето на Орфа и Рут.

Този мотив със сигурност ни се струва странен, прочетен толкова хиляди години след това. Но това, за което най-вероятно Ноемин говори е древна юдейска традиция, според която е било задължение на братята на починалия да се оженят за вдовицата, ако тя няма деца. Идеята е била продължение на името на брат им, на семейната линия. За това се споменава в книгата Второзаконие 25:5-6:

5 Ако живеят братя заедно, и един от тях умре бездетен, жената на умрелия да не се омъжи вън от семейството ме за чужд; братът на мъжа й да влезе при нея и да я вземе за своя жена, и да изпълни към нея длъжността на девер.

6 И първородният, когото тя роди, да наследи в името на умрелия му брат, за да се не изличи името на умрелия му от Израиля.

Само в тези пет стиха и препратките от тях става колко е важно семейството и брака за Бог. Още в първата глава на първата книга в Библията Бог поставя основите на семейството, разказва ни на каква е Неговата визия за брака. Бог сам създава семейството, семейството е Негова идея, Негово творение!

Битие 1:27-28

27 и Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

28 И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.

Битие 2:24

24 Затова ще остави човека баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.

В 9ти стих Наомин нарича семейството “място на спокойствие”. Бракът и семейството са предназначени да бъдат такова място, да дават утеха, почивка и мир. Предназначени са да бъдат място, на което обичаме безкористно и да се грижим за нуждите на другия.

Виждаме обаче че във времето, което Рут (и в частност Наомин) нямаше свой съпруг, Господ беше с нея. Господ беше техния подслон, сигурност и почивка. Никой не може да бъде тези неща по-добре от Бог!

Вярвам, че дори и още да търсим своето семейство или да идваме от разбито такова, Бог е до нас да посрещне нуждите ни. Вярвам още, че това е и една от основните функции на църквата. Господ е нашият духовен баща и ние сме Негови деца. Ние всички сме братя и сестри в Исус и затова трябва да постъпва с всеки един, както с член на нашето семейство.

Отделете време да показвате любовта си на тези във физическото и духовното ви семейство. Насладете се на спокойствието и почивката, която идват от тези взаимоотношения, благословени от Бог.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page