top of page

Тъмни времена

Историята на Рут се развива през един тъмен период от миналото на Израел. Въпреки, че хорнолически книгата на Рут идва след книгата на Съдиите в Библията, събитията се припокриват. Самата книга на Съдии (21:25) описва този период по интересен начин:

В ония дни нямаше цар в Израиля; всеки правеше каквото му се виждаше угодно.

Ако прочетем книгата Съдии, ще видим, че израилтяните са живели по ниски и размити морални стандарти. Тези близо четири века често са наричани “тъмните” или “мрачните” години от тяхната история. Израилтяни често губели своя път и стигали до идолопоклонство и разврат.

Второ Тимотей 3:1-5 се казва

Помни това, че в последните дни ще настъпят трудни времена. 2 Хората ще станат егоисти, алчни, самохвалци, горделиви, оскърбители, непокорни на родителите си, неблагодарни, безбожни, 3 без обич и милост в сърцата си, клеветници, невъздържани, жестоки, против доброто, 4 предатели, избухливи, надменни и обичащи по-скоро удоволствията, отколкото Бога.5 Външно те ще продължават да изглеждат религиозни, но с начина си на живот ще отричат силата на вярата, която изповядват. Стой далеч от тях!

Звучи страшно, нали, но и познато? Нашата реалност е близка до описата в горните стихове. Ние сме ежедневни свидетели на действията на такива хора.

Мисля си, че начина, по който ние се чувстваме, когато четем тези стихове и наблюдаваме реалността, е подобен на начина, по който Рут и Боаз са се чувствали.

Интересно е, че на фона на общественото морално падение, сред което са живеели, образите на Рут и Боаз контрастират ярко. Те излъчват чистота, те са примери за покорство и вяра в една нация, която е непокорна, която е загубила вярата си.

Има един специален момент в тяхната история, който много ми харесва. Всъщност този момент даже не е изрично спомен от разказвача. Можем да го уловим само между редовете, сякаш не е бил толкова труден и значим в техните очи и това е още по-изумително.

14 И тя лежа при нозете му до сутринта, и стана преди да може човек да разпознае човека, защото той рече: Нека не се знае, че жена е дохождала на гумното.

След като Бог ги среща, след като Рут проявява дързост и показва на Боаз своя интерес, след като той също заявява интерес от своя страна, те остават сами, в тъмното, без свидетели около тях. Можем да си представим, че е имало известно романтично напрежение между тях. Рут е била млада, екзотична и красива жена, привлекателна и със своя добродетелен нрав. Боаз е бил мъдър мъж, уважаван, богат и с власт. Туко що са разкрили чувствата си един на друг.

И все пак двамата остават верни на своите убеждения, проявяват самоконтрол и дори нещо повече. Макар, че тяхната съвест е чиста пред Бог, те не биха искали да изкушат никого другиго и Рут става преди зазоряване и напуска мястото преди някой да я види.

Моментите, в които няма свидетели, са тези които наистина ни изпитват и показват дълбочината на вярата ни. Моментите, в които имаме оправдание да се доближим твърде близо до границата, да преминем в “сивата” зона са тези, които разкриват сърцата ни. За всеки тези моменти са различни изкушения по пътя ни, били малки ежедневни неща или големи духовни препъни-камъни. Макар и да не виждаме свидетели, Бог винаги е там. Той може да ни даде сили да устоим и ще ни благослови за това.

Нека вземем пример от Рут и Воаз, те също са живеели във времена с въпросителен морал и размити стандарти, също както и ние. Нека сме внимателни в опазването на нашите принципи и Божието слово. Нека бъдем светлина в тези тъмни времена.

photo credit: https://madeit.com.au/Main/Item?itemId=796095&emailseller=true

Тит 2:11-14

11 Защото Божията благодат, която носи спасение за всички хора, се откри.12 Тя ни учи да се откажем от неблагочестивия начин на живот и светските желания и да живеем в този свят мъдро и праведно, за да покажем, че служим на Бога. 13 Така трябва да живеем, докато чакаме благословената надежда, която е славата на нашия велик Бог и Спасител Исус Христос.14 Той се пожертва за нас, за да ни избави от всички злини и да пречисти за себе си народ, който ще принадлежи единствено на него, народ, който ще гори от желание да върши добри дела.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page