top of page

Чужденец

Да живея в чужда държава сред различни порядки, култура и език е предизвикателство, което изгражда у мен едно много интересно, не знам дали да го нарека умение или нещо друго. Става въпрос за самоосъзнаване, самосъзнание, т.е. способността да наблюдавам, анализирам и разбирам себе си, произхода на собствените ми мисли и действия в контекста на една чужда среда. Помага ми да виждам разликата в поведението на другия и да откривам защо те постъпват или мислят по съответния начин. Интересно и обогатяващо е, защото ми отваря очите за повече неща, отколкото иначе бих видяла и осъзнала. В същото време е и доста смиряващо. Търсейки отговори за държанието на някого под повърхността, в тяхното минало или средата им, ме учи да съм търпелива, да не съдя прибързано, да изслушвам, да задавам правилните въпроси и да слушам отговорите.

Но това умение се изгради и още се развива у мен с времето. В началото имаше много бариери, не само езикови, чисто културни такива. Различно чувство за хумор, различно държание, различни морални ценности и разбирания. Все неща, които може да са доста вълнуващи, но и доста изолиращи. Връщайки назад в годините към тези времена си представям как Рут се е чувствала, когато е напуснала своя народ, народа на моавците и се е преместила с Ноемин при юдеите.

Photo credit: https://www.express.co.uk/travel/articles/903549/most-powerful-passport-2018-visa-free-travel-germany

Във второто въведение (линк) коментирахме, че моавците не само са имали различни богове, но са и били врагове на Израел. По време на царете в Израел, моавците били окупирали израелските територии за 18 години.

Идвайки да живее сред кръвните врагове на своя народ, придружена от своята свекърва, която вече по никакъв начин не можеше да осигури бъдещето им, е било акт на смелост, акт на вяра и акт на любов. Абсолютно безкористен акт.

Тя започна своя живот на ново като чужденец. Това беше нейното наследство. Разсъждавайки върху това, не мога да не направя и друг паралел. Аз ценя своето гражданство, както и постоянното си превиване в друга държава, но едно друго потекло, едно друго гражданство стои над всичко друго. Това на небесен гражданин. “Гражданството”, което вярата ни в Исус ни дава надминава всичко друго. Обещанието да бъдем в Рая с Него завинаги, поставя времето ни тук на земята в различна перспектива. Далеч не го обезсмисля, напротив. Ние виждаме, че постъпките на Рут в Моав, оказаха решително влияние върху това как тя беше приета в Израел. Самия Боаз казва в 2ра глава:

11 А Вооз ѝ отговори: Разказаха ми всичко, което си направила …

И ето, макар, че нейното потекло трябваше да е недостатък, нейните действия, водени от нейната вяра ѝ дадоха добър старт.

Рут е изключително вдъхновяваща дама в Библията. Тя ни учи на любов без егоизъм и на живот чрез вяра. Тя ни показва и как да живеем в един свят, в които никога няма напълно да сме у дома, защото това е само нашия временен дом. И каквито и да са обстоятелствата ни сега, то те ще се променят, когато животът ни тук приключи. Нека живеем дните си, така че те да отразяват надеждата ни и вярата ни в следващото ни гражданство!

Филипяни 3:20-21

20 А ние сме граждани на небесата, откъдето очакваме и Спасителя, нашия Господ Иисус Христос, 21 Който ще преобрази унизеното ни тяло тъй, че то да стане подобно на Неговото славно тяло, със силата, чрез която Той всичко може да покори на Себе Си.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page