top of page

Още малко въведение

Зачетох се за още малко информация за книгата на Рут. Стана ми интересно за някои “сухи” факти и реших да ви ги споделя. Те определено не са най-важните в историята, но добавят контекст.

Първото нещо, което не знаех или по-скоро бях забравила, е че Моавската земя, в която Елимемех и Ноамин се преместиха, произлиза от Моав, които е сина на Лот. В Битие 19:36-37 можем да проследим родословието му.

На няколко места в Стария завет проследявам отношенията на евреите с моавите. В Числа 22:1-8 четем за Моавския цар, които привика Валаам, за да проклее Израел поради страха им от тях. А в Първо Царе 22:3-4 Давид бяга от Саул и се скрива при моавците.

Рут беше моавка по родословие, но изглежда че Бог погледна оттатък нейната кръв. Мисля си, че заради нейното сърце, покорност и вярност, тя стана втората жена с не еврейско потекло, която е част от родословието на Давид и Исус. Не е ли изумително!?

Другата жена преди нея е блудницата Раав. За нея и изключителната й дело на вяра можем да прочетем в Исус Навин 2.

Друго нещо, което ми направи впачатление е, че Библията споменава за богът, който Моавците и вероятно Рут, са тачили. В Числа 21:29 се споменава на Холоас - името на техния цар.

Още в първа глава виждаме, че сърцето на Рут се е обърнало от Холоас към Израелевия Бог. Вероятно при заживяването си с новото си семейство, тя припознава Бог. Интересно е да видим, че нейната вяра не е била само религиозна, да спазва обичаите и порядките на израелския народ. В диалога си с Наомин, Рут показва с думите си (и в следствие и с постъпките си), че сърцето и наистина е принадлежало на Бог.

И така, надявам се, не съм ви отегчила с тези факти. Аз с нетърпение чакам да се гмурнем в историята и да научим още от нея за Рут.

Използвана литература: https://the-scriptures.co.uk/studies/bible-studies/the-book-of-ruth/ruth-1-2/


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page