top of page

Въведение в книгата на Рут

Развълнувана съм, че започваме изучаване на нова книга от Библията. Така почна все пак “Добро утро, дами”, разглеждахме глава по глава книги от Словото. Понеже книгата, която ще разгледаме е доста кратка - само четири глави - си мисля да процедираме по различен начин.

Иска ми се да прочетем книгата наведнъж (линк към нея) и след това да вникнем в различните слоеве на историята. Четейки я снощи, както и различни размисли върху нея, отново се изумих на дълбочината на Божието слово. Надявам с Божието благословение и ваша помощ да успеем да разгледаме много от различните аспекти и поуки, които книгата на Рут има да ни предложи.

Днес ще започна с въведение към книгата, за да имаме представа за контекста на историята и да имаме време да прочетем всички глави.

И така, книгата на Рут е едната от единствените две книги, в Библията, която носи името на жена (затова и трябва да сме допълнително прилежни, докато я изучаваме :р). Другата - Естир сме разглеждали преди известно време, но ако не сте били част от групата, може да я проследите тук.

Книгата разказва една романтична история за обикновени хора, не се описват “големи чудеса”. Липсват разделянето на Червено море на две, падането на стените на Йерихон или спасяването на мъже от огнена пещ. Но въпреки това, ако внимаваме можем да видим Бог и неговото действие.

Историята обхваща обикновени жени и тяхната съдба, тяхното ежедневие и премеждия. Лесно е да се оприличим с тях, да ги разберем и да се оставим тяхната история да ни докосне. Ако някога сте сблъсквали със скръбта от загубата на близък или с разбиването на ваша голяма мечта, ще успеете да разберете как Рут се е чувствала.

Минавайки през най-тежките си дни, Рут и Ноемин нямаше как да знаят, че всъщност Господ подготвя най-голямото им благословение. Ще се вгледаме в тяхното отношение към проблемите, техните взаимоотношения, делата им през този тежък период. Ще обърнем внимание на това, че Рут не позволи на миналото ѝ да спира, но с кураж и покорност потърси изход.

Ще видим още как силата на приятелството променя съдбата на героините ни и това, че нищо не се случва в живота ни по случайност.

Историята на Рут е история за загуба, лоялност, любов … и родословно дърво.

Ако обичаш Господ и се опитваш да следваш волята Му, то вярвам, че книгата на Рут ще ти бъде интересна и полезна.

Ако си скърбяла от загубата на близък или разбита мечта, то вярвам, че книгата на Рут ще ти бъде интересна и полезна.

Ако понякога усещаш, че миналото ти те спира да продължиш, то вярвам, че книгата на Рут ще ти бъде интересна и полезна.

Ако вярваш и искаш Бог може да те изкупи и преведе, то вярвам, че книгата на Рут ще ти бъде интересна и полезна.

Photo Credit: https://the-scriptures.co.uk/studies/bible-studies/the-book-of-ruth/

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page