top of page

Римляни 1:8-32

В първата част на първа глава Павел ясно показва, че Божията воля е всички да чуят благовестието и да открият спасение чрез вяра в Христос. Бог се стреми към човека и му се открива. Има риторичен въпрос, който винаги е стоял пред мене като мото: “Ако се чувстваш далече от Бог, познай кой се е отдалечил?“. Създателят не се крие, а открито разкрива себе си чрез творението (ст. 20). Всеки човек е отговорен какво ще прави с това знание, а Бог си запазва правото да съди накрая (ст.18-19, 32).

В стихове от 21 до 23 Павел ни разкрива 3 неща които отдалечават хората от Бога и ги водят до ”подтискане на истината с неправда”. Това са 3 ежедневни теста за собственото ни сърце.

Първо, прославяме ли Бог и благодарим ли Му достатъчно? Стих 21 казва, че естественото последствие от липсата на благодарност е човек да залитане в самозаблуда и мислите му да се увлекат по неистината.

Второ, считаме ли се мъдри? (ст. 22) Смирението е защитата ни срещу самоизмамата и глупостта. Когато Бог е еталонът ни за мъдрост, а Словото му – пътеводител, измамата ще остане прецедена през ситото на истината.

Трето, има ли нещо, което стои преди Бог по важност в живота ни?(ст. 25) Когато Христос не е на трона на сърцето ни, там стои нещо друго. Всичко освен Бог е творение и изкривява желанията, целите и предназначението ни (това, за което сме създадени).

Бог е защитата ни срещу греха, без която сме сами и уязвими. Ние често надценяваме силите си да се стравим с живота без Дизайнерът, който го е проектирал за нас и знае най-добре как функционира.

Павел ни дава цял списък на неща, които ни дърпат надолу и ясно показват, че духовният ни живот има нужда от ревизия: развратен ум, неправда, нечестие, алчност, омраза, завист, убийство, свада, измама и злоба, клюкарство, клеветничество, богомраза, нахалство, гордост, самохвалство, изобретателност в злините, непокорство на родителите, безразсъдство, вероломство, липса на семейна обич и милост.

Всички в един или друг момент сме изпадали в слабост и това не е повод за саморазрушителна вина, а за покаяние. Ние има любящ и справедлив Небесен Баща, който няма да позволи да се потънем, ако го поставим на руля на живота си. Но ако допуснем тези неща да ни изпълнят и постоянстване във вършенето им или одобряваме тези, които ги вършат, се отказваме да Бог и оставаме сами.

Дните на пост са много подходящи да изпитаме сърцата си. Много църкви в месеца преди Възкресение постят, за да могат да подсилят духа си, лишавайки се от нещо физическо, с което са свикнали – храна, гледане на телевизия т.н. Както и да използвате това време, не си отказвайте теста на Римляни 1:18-32.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page