top of page

Кофти рожден ден?

Представи си, че скоро ти предстои да отпразнуваш рождения си ден. Приятелите ти ти обещават да се погрижат за празника, да го отпразнуват с теб и в твоя чест да организират тържество. Звучи супер, нали? Ти си поласкан от вниманието и очакваш с нетърпение да прекараш време с тях на твоя специален ден.

С наближаване на рождения ти ден, организацията кипи и всички работят трескаво, за да се подготвят. За съжаление са толкова заети с приготовления по трапезата и украсата по случай твоя специален ден, че нямат абсолютно никакво време за теб. Със седмици забравят да се срещат с теб, защото са заети. Трябва да купят и подаръци и харчат огромни суми. Това е хубаво, нали, ще получиш онова, за което си мечтал? Нямаш търпение вече!

Идва заветния ден. Ти ги чакаш на мястото, където винаги се срещате. Но... там няма почти никой. Как така? Оказва се, че повечето хора няма да дойдат въобще. Не че няма да празнуват рождения ти ден, ще го отпразнуват, но не с теб. Поканили са други гости. Оказва се, че подготовката, която течеше последните седмици, не е била точно за теб. Оказва се, че трапезата, украсата, а дори и подаръците не са за теб.

Това сигурно е доста разочароващо! Аз бих била съкрушена! А аз дори не съм направила толкова много за моите приятели, колкото ... ти - Исусе. Моят рожден ден не бележи началото на една нова ера, не поставя началото на живот, изпълнен с надежда, с мир и близост до нашия Създател, но твоето Рождение е точно това! Едно чудо, един безценен подарък за нас хората, ново начало!

Как трябваше да постъпят твоите приятели, Исусе? Какво се изискваше от тях?

Искаше ли празнична трапеза и украса или те са за наш уют и радост? Ами подаръците? Как да ти подаря на теб подарък, та ти си Бог, имаш си всичко и може да си набавиш всичко? Имаш ли най-новия iPhone? Чух, че е изключителен, дали ще ти хареса?

Глупаво звучи, но няма какво да ти подаря... Мога само да отделя време, за да прекарам с теб, за да чуя гласа ти и да ти споделя своите нужди. Мога само да се замисля отново за онова, което твоето Рождение означава за мен. Какво казваш, това е достатъчно? Наистина ли?

Но аз мога и още. Аз мога да те потърся сред тези, които нямат възможността, с която ти си ме благословил, мога да им предложа част от моята трапеза, мога да им подаря подаръци, мога да прекарам време с тези, които са сами. Ти също ще бъдеш там? Прекрасно!

А, Исусе, ами, украсата вкъщи и трапезата, гостите, които ще дойдат, подаръците под елхата? Така ли? Ти благоволяваш и в това, когато моето сърце е на правилното място, когато не го правя, за да сме просто на маса, когато давам, не за да получа? Ще дойдеш ли тогава на нашата трапеза? Би ли я благословил? Би ли благословил всеки един на нея? Благослови сърцата ни, потопи ги в твоя Дух, помажи ги с твоето присъствие!

Благодаря Ти!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page