top of page

1 Царе гл. 28


В 28-ма глава (линк към нея) ставаме свидетели на още едно морално падение от страна на Саул. Интересно е да се замислим за мълчанието от страна на Бог. Той вече не говореше на Саул, защото Саул се беше отдалечил прекалено много от Него като многократно престъпваше Божиите повелия. Това е едно сериозно предупреждение към нас да внимаваме в пътя и как да постъпваме в подобни ситуации.

Главата ни показва ясно, че това, което Саул направи не е добро решение. Когато ни се струва, че Бог се е отдалечил от нас, казваше един пастор, всъщност ние сме се отдалечили. Ние сме тръгнали в друга посока, а не Той.

Да търсим Него или каквото и да е било напътствие по начина, по които Саул го направи, е категорично грешно. И не само. Опасно е. Чародейството, окултизма, спиритизма и подобните са опасни практики, към които не трябва да се прибягва и Библията е категорична по този въпрос.

„не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, и тъкмо поради тия гнусотии Господ, Бог твой, ги изгонва отпреде ти.» (Второзак. 18:12).

“Да се не отнесете към запитвачите на зли духове, нито към врачовете; не ги издиряйте, та да се осквернявате чрез тях. Аз съм, Господ вашият Бог” (Лев. 19:31).

“И човек, който се отнесе към запитвачите на зли духове и към врачовете, за да блудства след тях, против оня човек Аз ще насоча лицето Си и ще го изтребя изсред людете му… Също мъж или жена, която запитва зли духове или е врач, непременно да се умъртви; с камъни да ги убият, кръвта им да бъде върху тях” (Лев. 20:6, 27).

На Божия народ било забранено посещаването на подобни служители под заплаха от смъртно наказание както за самия медиум, така и за този, който отивал при него. Контактьорите били сатанински инструменти и нямали никакво място сред Божия народ. И съвсем разбираемо. Няма как на практика да се влезе в контакт с мъртъв човек, защото той е… мъртъв – неговата личност се е разпаднала и оживяването му е възможно едва при възкресението, което е специално Божие действие запазено за края на времето. Следователно, всеки, който претендира, че може да общува с мъртвите, в действителност общува с демоните и това го прави всичко друго, но не и Божий служител. Не зависимо дали размахват Библии, светена вода или говорят за светии и науки астролози, “ясновидци”, гледачи, баячи, контактьори с мъртви и с извънземни, екстрасенси, магьосници, гадатели, прорицатели и всякакви псевдолечители не са угодни на Бог. И точно поради това Саул, първият цар на Израил, забранил врачуването и спиритическите сеанси в страната:

“А Самуил беше умрял и целият Израил беше го оплакал и беше го погребал в града му Рама. А Саул беше отстранил от земята запитвачите на зли духове и врачовете” (1 Царе 28:3).

За съжаление Саул беше потънал в отчаяние и не мислеше трезво, не виждаше Божията светлина и страдаше. Тези чувства не са ни чужди, има моменти, в които и ние изпадаме в подобни ситуации, но е важно да помним, че само Бог може да ни даде отново мир, светлина и посока. Той е …”пътят, истината и живота”. Нека бъдем разумни!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page