top of page

1 Царе гл. 25

В 25-та глава ще се спрем на образа на Авигея, все пак сме дамска група и няма как да не акцентира върху нея. А и тя напълно го заслужава!

Подготвяйки се за тази публикация намерих прекрасен анализ на нейния образ в блога Благоразумна. Ето какво се споделя там:

За произходът на Авигея не знаем нищо. Библията ни казва, че тя е съпруга на един много богат човек Навал, който е опак и нечестив, чието име или псевдоним се превежда като глупак или безумен. Оценката, която Словото дава за Авигея е благоразумна и красива, като думата използвана за красива е същата, с която са описани само още 2 жени в Библията – Рахил и Естир. Акцентът не е обаче върху физическата й красота, макар тя да присъства.

Историята в 1 Царе 25 глава ни разказва за безумната постъпка на Навал, мъжа на Авигея, който най-грубо отпраща пратениците на Давид – бъдещия цар на Израил, без да им даде необходимата храна, за която те са се трудили като са защитавали стадата му от обири, оскърбява жестоко самия Давид. В резултат гнева на Давид пламва и той се заклева до сутринта да погуби Навал, както и всеки от мъжки пол, който се намира в дома му и се устремява с 400 мъже, за да извърши въздаяние за нечестието.

В това време един слуга на Навал отива бързо да предупреди, не злия Навал, а стопанката на дома Авигея, която разбирайки какво се е случило по-рано и виждайки грозящата гибел над дома й без да губи време се втурва към действие. Приготвя щедър подарък за Давид и придружаващите го мъже от храна и провизии, който изпраща напред за да умилостиви гнева им и самата тя не седи да чака в дома си какво ще стане, а тръгва да срещне още по пътя Давид и 400-те въоръжени мъже, решени да отмъстят кърваво на Навал. Каква смелост!

Вероятно възниква въпрос – защо Авигея, като благоугодна съпруга не се посъветва първо с мъжа си какво да направи? Не прескочи ли неговата власт и авторитет, вземайки нещата в свои ръце без да го попита? Къде остава покорството, на което Библията учи? Чували сме, че жената трябва да се покорява във всичко на мъжа си и това е признак на благочестие и угодно на Бога. Оправдание ли е критичната ситуация на живот и смърт, както и злонравието на мъжа й за нейните действия?

Намесата на Авигея е своевременна и адекватна. Нещо повече, тя е жертвоготовна и спасителна. Да, Словото ни казва да се покоряваме, но коя власт е абсолютна над всички останали – тази на съпруга или Божията?

В следващата сцена виждаме Авигея паднала най-смирено в краката на Давид, молейки цялата вина да падне само на нея. Смирението, което показва е показателно за нейния характер и сила. Тя моли за позволение да говори и Бог е сметнал за полезно цялата й реч да бъде записана. Това е най-дългата реч на жена от Стария завет, в която се виждат ораторски и дипломатични умения. Да, Авигея моли за милост Давид да не зачита глупостта на мъжа й. Отново сме изкушени да си помислим – ама, тя говори неуважително за съпруга си пред други, като пропускаме факта, че омаловажавайки силата и действието на мъжа си, тя всъщност спасява неговия живот и не само неговия, но и на всички слуги в дома им. Но централното в обръщението на Авигея е, че тя се позовава на Господ, насочва вниманието на Давид не просто към своето и на дома си спасение, а към Господните обещания за Давид. Господ се споменава 7 пъти в речта й. Тя разпознава Давид като бъдещия управник на Израел. Вероятно е знаела, че е помазан и избран от Бога. Тя успява да отмести погледа му от гневното отмъщение, към Божията воля за неговия живот като справедлив и праведен цар. Така самия Давид бива предпазен от грях и кръвопролитие и виждаме как той променя напълно първоначалното си решение, вслушвайки се в нейния съвет. Давид благославя първо Господ, който проявява милост към него, изпращайки му Авигея на пътя да го възпре. Авигея става инструмент в Божиите ръце, възпиращ от грях и утвърждаващ Божиите пътища, защото възмездието принадлежи на Бог. Давид чува молбата й и я приема, отпраща я с мир.

Авигея се връща у дома, където намира опакия си мъж пиян след царския пир, който е бил устроил. Тя мъдро изчаква до сутринта преди да разговаря с него и ето че Бог го поразява, чувайки какво е станало докато той безгрижно е пирувал. Така Навал след 10 дни умира. Разбирайки за смъртта му, Давид изпраща пратеници до Авигея и я поисква за жена. Тя с изключително смирено се съгласява, считайки себе си за достойна дори само краката на слугите му да мие. Бог дава истинско избавление в живота й, поставяйки я в дома на човек, който е по Божието сърце, водещ Господните битки.

За Авигея повече не се казва много, освен че ражда син на Давид.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page