top of page

1 Царе гл. 13

Днес четем 13-та глава (линк към нея).

Трихилядна войска срещу “тридесет хиляди колесници и шест хиляди конници, както и войска, многобройна като пясъка по морския бряг”. Цар с изплашени поданици, които се “криеха в пещери, проломи, скални цепнатини, подземия и ровове”. Времето напредва. Ситуацията се влошава. Народът се разбягва. Минават няколко дни, Самуил го няма, очакваното спасение от Бог не идва. Минават четири, пет, шест дена. Положението става все по-лошо за Саул. Обстоятелствата го притискат. Самуил (в ролята си на Божия посредник) го няма. Колко още да чака?

Photo credit: http://more-sky.com/data/out/9/IMG_304022.jpg

Колко още да чака на Бог? Колко още ние да чакаме на Бог, ако Той не отговоря на нашата молитва според НАШЕТО очакване, според НАШИЯ график? Забравил ли ни е? Защо закъснява? Колко още да чакаме?

Саул не можа да изчака още малко. Неговото търпение се изчерпа. Вярата му беше отстъпила място на страха и притесненията му. Някакси вече беше загубил доверие в Бог...и реши да вземе ситуацията в своите ръце.

Познато ли ни е? Не виждаме Бог да отговоря на молитвите ни по начина, по който ние очакваме и се отчайваме. Нещата не се случват по начина, по които ние искаме и се отказваме. Не можем да чакаме повече на Бог. Той се бави. Той не прави това, за което го молим…А ние сме стресирани, напрегнати, отчаяни. И ние като Саул, наивно и своеволно, поемаме нещата в своите ръце… само че както и той направи, и ние забравяме, че Бог е чул молитвата ни. Бог знае ситуацията и как тя ще се развия още преди да е започнала. Той има план. Той действа. Той не закъснява. Той знае защо.

В случая на Саул, “забавянето” беше тест. Ако го беше минал успешно, щеше да последва голяма награда - “Господ щеше завинаги да затвърди царската ти (Му) власт над Израил” (ст. 13). Но той не устоя и това имаше последици:

14 Но сега твоята царска власт няма да устои. Господ ще Си намери мъж по сърцето Си и ще му заповяда да бъде вожд на народа Му, защото ти не изпълни, каквото Господ ти бе заповядал.

Когато взимаме ситуацията в собствените си ръце и най-вече действаме ПРОТИВ Божията заповед, ние неминуемо се сблъскваме с последиците от това. Вярвяйки на Бог, че Той е в контрол на ситуацията, която сме предали в Неговата, уповавайки и чакайки на Него е по-мъдрият ход, който можем да предприемем.

Молитвата ми днес е Бог да ми дава дълготърпение и сили да устоявам в Неговите заповеди, докато Неговата воля се изпълва.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page