top of page

1 Царе гл. 10

Десета глава на 1 Царе (линк към нея) ни разказва за помазването и официалното обявяване на Саул за цар на евреите. Главата е богата с храна за размисъл.

Проследяваме историята на Сеул, която започна уж случайно с едни загубени ослици и достигаме до голямата промяна в неговия живот. През всичкото това пътешествие виждаме намесата на Божията ръка. Няколко неща се изпълниха преди Саул да бъде коронясат, но едно от тях се откроява:

Щом Саул се обърна, за да си тръгне от Самуил, Бог му даде друго сърце и всички онези знамения се сбъднаха в същия ден.

Бог промени сърцето на Саул. Бог подготви Саул за предстоящата му мисия. Така действа и в нашия живот. Когато постави пред нас ново предизвикателство, Той ни дава и инструментите, с които да се справим.

Не знам какво е било сърцето на Саул преди промяната, но съм сигурна, че разпознавам в действията му благодетелите на смиреност и кротост. Виждаме, че Саул не се похвали на семейството си, когато се прибра в родния град. Нещо невероятно се беше случило с него, той беше помазан за цар на целия израелски народ, но той запази това в себе си до деня, в който Самул го извести на целия народ.

И тогава, когато част от народа не повярва в него и не му показа нужното уважение като на техен цар, той не се възгордя пред тях. Той премълча (ст. 27). Саул не търсеше конфликт, а мир...и това е по-лесно, когато Божият мир е в нашите сърца.

Нещо друго ми направи впечатление в разказа. Когато Самиул обявява Саул за цар, Саул се крие зад някакви вещи. Какво мислите за това? Проява на смирение или несигурност от негова страна?


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page