top of page

1 Царе гл. 5


5-та глава (линк към нея) разказва една много интересна, дори бих казала комична, история, която ни подсказва за характера и силата на нашия Бог. От предишната глава знаем, че Бог допусна ковчега да бъде пленен, за да послужи за урок на израилтяните. В тази глава виждаме, че Бог използва тази ситуация и за да покаже своята сила и надмощие над останалите народи около Израел.

По един комичен начин Бог доказва своето надмощие над филистимския бог Дагон. Два пъти! Господ се доказва абсолютно недвусмислено в моите очи. Но дали е така и в очите на Дагонските последователи? Как разчетоха те двете случки? За съжаление те не успяха да видят истината или не пожелаха да я признаят. Вместо това те създадоха едно безсмислено суеверие да не стъпват на прага на техния храм. Колко интересно е как ние хората понякога поглеждаме истината в очите и все пак бягаме от нея.

Няма как да не се замисля за онези малки богове или идоли, които ние сами издигаме в съзнанието си, които ограбват нашето време, здраве или финанси. Но те взимат и нещо повече от нас - ограбват ни от Божието присъствие, от Божия благодат и благословение в нашия живот. Моля се да Господ да отвори очите ми, за да ги видя и да ми даде сили да ги премахна, а не да създавам празни суеверия.

След като филистимците отказаха да приемат истинското значение на два пъти повторилата се случка в храма на Дагон, виждаме че Господ предприе по-сериозни мерки. Той започна да наказва градовете един по един с ужасни болести. Ако разгледаме обективно историята, ще видим, че това е последната инстанция, до която Бог прибягва.

Историята ни показа, че филистимците знаеха за Божията сила и значението на ковчега, защото когато научиха, че той е в стана на израелтяните се уплашиха. Тоест имаха знанието за Бог и неговата сила. След това виждаме, че Бог сам им се доказва два пъти в храма на техния бог. И те все пак отказват да го видят, да го познаят и приемат. И чак тогава Бог прибягва към по-тежки мерки. И отново затварят очи и се моля да съумявам да чувам Бог, когато иска да ми каже нещо, да не затварям очите си пред Него, така както филистимците направиха. Амин!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page