top of page

Въведение в 1 Царе

Дами, разгръщаме страниците на Библията, за да се гмурнем в една изключително интересна история. История, която макар да се е случила векове назад, е близка до нас, защото е история за силата и падението на човека, история за различни характери. Драма и трагедия, описваща различния път на двама мъже с Бог, а междувременно ни разкрива и още интересни герои.

Книгата, която ще разглеждаме, е 1 Царе. Тя е част от Стария завет и вероятно е написана около 960 г. пр. Хр. Авторът й не е известен със сигурност. С голяма вероятност се твърди, че това е самия Самуил (герой в книгата), а други възможни автори или съавтори са пророците Натан и Гад.

В исторически контекст книгата проследява един преходен момент в развитието на израилския народ като общество. Взаимствайки от народите около тях, израелтяните искат да бъда управлявани от цар, а не от съдии както до сега. Самуил се явява последният от съдиите, който също така помазва първите двама царе – Саул и Давид. Книгата ни разказва подробно за възхода и бързото падение на Саул, както и за издигането на Давид. Вглеждайки се в книгата, ще видим как Бог гледа единствено на сърцето на човека. Ще станем свидетели на едно непокорно сърце, което опитва да се оправдае и едно, което е чисто пред Бог. Ще успеем и да видим как отговоря Бог в тези два случая.

Надявам се, че съм ви заинтересувала с това кратко въведение! Книгата е много интересна и също толкова поучителна. Потърсих и намерих филм, озвучен на български, който разказва точно за събитията от книгата. Ако имате възможност, може да го изгледате. Ето линк към него.

Използвана литература: https://www.gotquestions.org/bulgarian/Bulgarian-book-1-Samuel.html Изображение кредит: https://trifsnews.blogspot.dk/2015/05/blog-post_17.html Линк към филма: http://bibliata.tv/watch_video.php?v=9dcc9ea217fc4a1#


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page