top of page

Исус Навиев, 23 и 24 гл.

Достигнахме и края на книгата на Исус Навиев! Още една прочетена част от Божието Слово! Последните две глави записват речта на Исус Навиев. 23-та (линк към нея) е обръщение към старейшините, лидерите и водачите на израелския народ, а с 24-та (линк към нея) той се обръща към народа.

Както можем и да предположим неговите слова са изпълнение с равносметка, дълбока мъдрост и безценни съвети. Тези две глави са думи на един верен Божи слуга, който синтезира цялата си опитност в Бог.

Долавям и загриженост в словата му, вероятно той се чуди дали народа ще успее да опази вярата и правилния път. Ще успеят ли израелтяните да останат верни на Този, Който ги изведе от робство и подари земя, дом, мир и благодат? Ще продължат ли да Го обичат така горещо? Ще продължат ли да Му се подчиняват? Това вероятно е въпрос, който седи и пред всеки един от нас. И то ежедневно. Ние използваме голяма част от времето, силите и финансите ни, за да опазим материалното, което имаме. Имаме по няколко ключалки, аларми, видео камери, ПИН кодове, застраховки и пр. Всичко това, за да опазим физическите придобивки. А какво правим ежедневно за нематериалното, което притежаваме, за онова, което не можем отново да закупим или спечелим? За онова най-ценното, с което сме дарени?

Нека да се вгледаме в някои от съветите, които Исус Навиев оставя на народа относно съхранението на душите и вярата им.

1. Помнете как сте достигнали до тук

Исус Навиев започва своята реч като припомня на целия народ какво Бог е сторил за тях. Напомня им, че са стигнали до тук, не по собствени заслуги, а с Неговата помощ и промисъл.

2. Пазете това, което сте получили

Ето какво им казва Исус Навиев:

6 Бъдете силни, грижливо спазвайте всичко, записано в книгата на закона Мойсеев, без да се отклонявате от него надясно или наляво

8 Но се дръжте за Господа, вашия Бог, както правехте до днес.

11 Затова бъдете много усърдни към себе си – да обичате Господа, вашия Бог.

14 Затова бойте се от Господа и Му служете вярно и искрено.

Думите му са красноречиви, посланието му - изключително силно.

Нека пазим най-скъпото ни! Нека ежедневно се гржим за душата ни! Да я храним с Божието Слово, да я къпем в Неговото свято присъствие!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page