top of page

Исус Навиев, 9гл.

Малко предистория преди да се гмурнем в приключенията на 9-та глава (линк към нея). Град Гаваон се е намирал на около 40км от лагера на израелтяните и е бил следващият по ред в списъка на Исус Навиев. Във Второзаконие Господ каза на народа си, че трябва да унищожи всички градове, които се намираха на територията на Ханаан. Беше им разрешено да сключват мир само с тези градове и народи, които са извън обещаните им територии. Жителите и водачите на Гибеон или по някакъв начин са знаели за това обещание на Бог и в страх от съдбата на Гай и Йерихон прибегнали към измама, за да се спасят. С хитрост те излъгали старейшините на израелския народ.

Техните действия могат да бъдат разгледани като един от честите методи, с които сатана си служи. Измама, лъжа, заблуда. Често ни показва само една страна на монетата, тази която би ни харесала повече, това, което искаме да чуем или видим. Когато ни подхлъзва към грях, той често ни показва само 'хубавите' неща, които ще “спечелим”, ако загърбим тази или онази Божия заръка. Често успява да изгради първо в съзнанието ни една картина за това какво би било , ако тръгнем по неговия път. Чак след като сме го направили разбираме за сериозните последствия от нашите действия, така както израелтяните разбраха какво са направили, подписвайки договор с чужденците.

Какво можем да направим? Какво трябваше да направят израелските старейшини?

Отговорът е много прост и се крие в ст. 14: 14 Израилтяните взеха храната им, но Господа не попитаха. Не се допитаха до Бог. Не поискаха Неговото мнение или благословение. Взеха това голямо решение без да потърсят Божието одобрение и това можеше да им коства много, всичко обещано, всичко, за което се бяха борили до сега.

След прочитането на тази глава в мен остава идеята колко е важно да се консултирам с Бог, да търся Неговото благоволение във всичко, което правя, да търся Неговата насока и съвет, за да не бъда измамена и ограбена.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page