top of page

Исус Навиев, 6гл.

Прочетох 6-та глава (линк към нея) още миналата седмица и през изминалите дни думите резонираха силно в мен. Историята е много интересна, но посланието, което тя носи е още по-съдържателно.

Ще запозна с това, че съществуването и падането на град Йерихон са потвърдени от многократни археологически разкопки през последните 60-70 години. Открити са част от съборените стени на града, битови инструменти и много информация за живота в този град. Интересен факт е, че стените в северната част на укреплението били значително по-запазени от тези навсякъде другаде. Библейски изследователи свързват този факт с местожителството на Раав, споменато във втора глава.

На мен ми беше изключително интересно да се открия и научни доказателства за случилото се. Но нека обърнем внимание на историята в Библията. Вглеждам се в начина, по който Бог изпълни своето обещание, стъпките и етапите на Неговия план. Още съвсем в началото във втори стих Господ казва на Исус:

“Ето Аз предавам в твоите ръце Йерихон, царя му и силните войни в него”

Но това не се случи веднага, не бе мигновено и едва ли беше по начина, по който Исус или който и да е било си представяше, че това ще се случи.

Били ли сте в подобна ситуация? Имали ли сте убеждението, че Бог ви е обещал нещо? Потрепвало ли е сърцето ви, когато сте чели някое от Божиите обещания в Словото? Искало ли ви се е веднага да се сбъдне? На мен, да. И то не веднъж. Понякога имам чувството, че само Божията моментална намеса може да помогне и изисквам от Него това. Не ми се иска, нито имам търпението цели седем дена да обикалям и да чакам, да се надявам…

Замислям се и за какво ли са си мислели израилтяните? Дали всички са вярвали на Бог, че маршируването и тръбите ще им помогнат? Ами жителите на Йерихон? Те със сигурност са били объркани от тези действия. Дали някои израилтяни не се притеснявали за това как изглеждали пред врага си, докато правели този ритуал всеки ден?

Изпадаме ли и ние в подобна ситуация? Виждаме как враговете ни надделяват, а Бог сякаш мълчи и бездейства, или по-лошо - иска от нас да сме тихи, смирени, да продължаваме да вършим Неговата воля?

Ако тази история ни учи на нещо, то е че Бог винаги има план, на който ние трябва да се доверим. Учи ни че трябва да Му вярваме, да уповаваме на Него и да го следваме, дори когато ни се струва, че ни кара да вървим в кръг.

Използвани материали и източник на снимката: http://www.biblearchaeology.org/post/2008/06/The-Walls-of-Jericho.aspx http://www.christiananswers.net/q-abr/abr-a011.html

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%D0%98%D0%B8%D1%81%D1%83%D1%81%20%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BD+6&version=CBT


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page