top of page

Исус Навиев, гл. 3

Понякога в нашия живот достигаме до онези моменти или места, които изискват от нас да вземем съдбоносно решение. Достигаме до едно метафорично Т-образно кръстовище и трябва да решим дали ще завием наляво или надясно.

Аз лично съм минавала през няколко такива, търсейки своя път и това, което Бог има за мен. Вярвам, че всеки може да се сети за поне няколко такива ситуации. Може това да е решение за какво образование да избереш, в кой град/държава да живееш, дали да запазим или прекратим дадено взаимоотношение, избор на партньор в живота и т.н. Списъкът наистина е неизчерпаем.

И все пак може би едно от най-важните решения, пред които всяка от нас се е изправяла, е решението дали да приеме Бог в сърцето си. И докато някой път не можем да бъдем сигурни напълно дали решението, което взимаме е правилното, дори и от дистанцията на времето, то вярвам, че решението да се посветим на Бог е правилното за всяка една от нас.

Нека да се върнем към книгата на Исус Навиев. Нашите приятели израилтяните се бяха изправили пред подобен морален (и дори физически) кръстопът. Нека да опитаме нещо заедно! Можем ли докато четем главата да си представим, че сме прекарали целия ни живот мечтаейки за едно единствено нещо. Твоите родители и прародители са мечтаели за същото нещо. Те са ти разказвали истории за колко прекрасно би било тогава, когато това нещо най-накрая се осъществи. Всеки приятел, които имаш, всеки човек, които познаваш също очаква с нетърпение този момент. То е повече от мечтата на една личност, това е мечтата на един цял народ. Тази мечта е водещата сила за теб, за всеки един около теб.

Може ли да си го представим? Нека потопени в тази представа да прочетем 3-та глава (линк към нея).

Знаем добре предисторията и духовните и физически битки на израилтяните, които са довели до този момент. Запознахме се и с обещанията, които Бог дава на Исус Навин. След 40-те години в пустинята и всичко останало, сега беше време за израилтяните да преминат нататък. Не знам дали напълно можем да разберем колко дълъг е този период. Не мога обективно да си представя терзанията и 40-годишната жажда на този народ. Аз самата не съм живяла 40 години, камо ли да дерзая за едно нещо толкова дълго.

Този така дългоочакван момент е дошъл, нека погледнем стъпките, които израилтяните поемат.

Първите заповеди на Исус Навиев са: към народа - „Очистете се ритуално, защото утре Господ ще извърши чудеса сред вас.“ (ст. 5) и към първосвещениците - „Вземете ковчега на завета и тръгнете пред народа.“ (ст. 6).

Основна част от подготовката за израилтяните е била духовна. Исус Навиев им заповядва да се очистят, т.е. да се подготвят духовно за това, което им предстои. Той знае, че Бог иска да извърши чудеса за тях и затова те трябва да са готови.

Не важи ли същото и за нас? Бог извършва велики и чудесни дела, когато ние сме готови за това, когато ние сме “чисти”. Когато молим Бог за Неговата свята намеса, нека седим пред Него в чистота и святост. Всъщност първото чудо, което Бог прави в такива ситуации, е да ни очисти, да прости греховете ни и да ги отмие...ако Му позволим, ако го поискаме от Него.

Знам, че това не винаги е една лесна стъпка. Някой път сме дълбоко засрамени от нещата, които сме извършили, и ние трудно да си ги признаем, Друг път осъзнаваме колко ни е удобно да стоим с даден грях, как сме свикнали с него и че ни е по-лесно да живеем с него, отколкото да се разделим с него. Например това може да бъде порок, който имаме или “отровни” отношения, които не желаем да прекратим, фетиш, които подхранваме.

Понякога си признаваме пред себе си, че това поведение е деконструктивно за нас, но ни липсва нещото, което ще внесе промяна, това, което ще ни позволи да изпитаме истинска духовна свобода. Това “нещо” е Исус, Господ, Който ще ни даде сили да се справим с всяко изкушение, с всеки грях и ще ни дари със свобода, каквато не сме изпитвали никога преди. А след това, ще сме готови и за още чудеса!

Нека да завършим днешното изучаване с тази мисъл и следващия път ще продължим с преминаването на израилтяните през река Йордан.

Photo Credit: Robert Johnson's Crossroads: The Definitive Cover List


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page