top of page

Исус Навиев, 2гл. (II част)

Във втората част на втора глава (линк към нея), която ще разгледаме днес, ставаме свидетели на интересния разговор между Раав и шпионите. Забележително е колко много Раав знае за историята на Божия народ и за Божиите планове за бъдещето на Израил. Интересно е също така и това, че тя говори така, като че ли завладяването на Обещаната земя вече е факт. Това показва виждане в перспектива, или с други думи – вяра.

9 Зная, че Господ ви даде тая земя, и страх от вас ни нападна, и всичките жители на тая земя се стопиха пред вас; 10 понеже чухме как Господ пресуши водата на Червеното море пред вас, когато излязохте из Египет, и какво направихте на двамата аморейски царе, които бяха оттатък {На изток от.}* Иордан, – на Сиона и на Ога, които изтребихте. 11 Като чухме, сърцата ни се стопиха, и в никого не остана вече душа поради вас; защото Господ вашият Бог, Той е Бог на небето горе и на земята долу.

Повече от интересно е начина, които Раав говори за “чуждия” Бог, тя доказва с думите си, че Той всъщност не е толкова чужд или далечен. Изказа й говори за това, че тя в сърцето си е приела Неговата суверенност на Бог чрез разказите за Неговите дела, за Неговата сила и мощ.

Очевидно тези разкази не са достигнали само до нея, целия град ги е чул. Но тя е единствената, която избира да промени мирогледа си. И в днешно време чуваме често хора да споделят, че „има някаква сила“, че „има сигурно Бог“, но кой е той, какво иска от мен, трябва ли да променя нещо, са въпроси, на които не се отговаря. За съжаление, едно такова бегло признание за съществуването на “нещо по-голямо от нас” не се категоризира като вяра. Истинската вяра е упована на здрави основи, на познание, както Раав знаеше Кой и какво е направил Израелевия Бог. Истинската вяра води до промяна и дела, така както Раав предприе действия да защити Божиите пратеници.

Какво още научаваме за Раав от тази глава? Тя започна преговори за спасение на целия й дом. Не искаше сама да оцелее, а помоли съгледвачите да й обещаят, да й се закълнат, че ще пощадят и целия й дом. И те го направиха.

Нека този момент от историята ни служи за вдъхновение да продължаваме да се молим за нашите близки, истински да открият Бог и да заживеят с мир в Него. Амин!

В шеста глава от книгата, ще разберем как се развиват събития за Раав и семейстото й, когато израелтяните нападат. Но за сега можем да заключим, че Раав е един изключително интересен дамски образ в Библията.

Тя е спомената още и в Новия завет, заради делата си. Авторът на посланието към Евреите казва (Евреи 11:31):

31 С вяра Раав блудницата не погина заедно с непокорните, като прие съгледателите с мир.

Апостол Яков също препоръчва Раав като пример за жива вяра (Яков 2:24-25):

24 Виждате, че чрез дела се оправдава човек, а не само чрез вяра.

25 Така също и блудницата Раав не оправда ли се чрез дела, когато прие пратениците и ги изпрати бърже през друг път?


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page