top of page

Исус Навиев, 2гл. (I част)

Втора глава на Исус Навиев (линк към нея) е изключително интересна и много вълнуваща. Доста е подходяща за сценарии на динамичен трилър, в които се разказва за шпионаж, държавна измяна, преследване, надхитряване и т.н. Главни герои са двамата съгледвачи, които Исус Навиев е пратил в Йерихон, и една интересна дама на име Раав.

Заслужава си да отбележим, че макар и силните обещания на Бог за пълно надмощие над враговете и сигурна победа, Исус Навиев подхожда разумно и предпазливо към предстоящата битка. Той праща съгледвачи да разучат. Не се втурва прибързано, а по-нататък в историята ще видим, че се оставя напълно Бог да го води стъпка по стъпка. Обещанието на Бог към него и народа се сбъдва, но не отведнъж. Постепенно, етап по етап, една стъпка на вяра и послушание, след друга.

И така, нека обърнем внимание и на главната героиня. За нейната роля ще ни трябва актриса, която не само е добре известна, както самата Раав е била, но и изключително красива.

Според равинската традиция Раав е била една от четирите най-красиви жени на света. Нейното име – „Раав“ – означава широко, пространно, празно място – „широта“, „простор“.

Библията не ни спестява или “украсява” истината за Раав. Тя е наречена “блудница”. В други исторически източници Раав е описана и като а „ханджийка“, „собственица на страноприемница“, което вероятно също е вярно, с оглед на историята.

За двамата шпиони най-малко подозрителното скривалище в неголемия град би било хана на една жена със съмнителен морал. Вероятно не изглеждало толкова съмнително мъже да влизат и излизат от този хан. А и какво по-добро място за събиране на информация от местната “кръчма”?

Образът на Раав е изключително интересен и многослоен. Първо, тя е жена, което в онзи исторически контекст въобще не е било без значение. Второ, тя се е носела с изключително лоша слава, била е част от най-долните прослойки на обществото. Замислям се, че вероятно бих я задминала на улицата, докато тайно в ума си я осъждам.

Но за щастие, Бог не е като мен. Той избира само нея и нейния дом да се спасят от целия град. Колко чудно е това?! Въпреки нейното минало и настояще, въпреки греховете й, мястото й в обществото, Бог вижда в нея нещо красиво и започва да работи в нейното сърце. Бог в милостта си решава да запълни “простора” и “празното място”, чието значение носи името й, с Неговото присъствие.

Има една прекрасна мисъл на известният философ и математик Блез Паскал: „В сърцето на всеки човек има вакуум с формата на Бог, която само Той може да запълни.“.

В завръзката на нашия трилър, когато Йерихонските власти идват да претърсят хана на Раав. И както в истиснките сериали по телевизията пускат реклами или свършва епизода на най-интересната част, и аз ще паузирам изучаването ни днес до тук. Следващият път ще продължим да разглеждаме как се развива историята.

Източници на информация и фото материал:

History chanel, The Bible Series

http://propovedi.org/?p=370

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page