top of page

Въведение към книгата на Исус Навиев

Привет, дами!

Отново започваме нова книга от Библията. Едно ново пътешествие с Бог и героите от Стария Завет. Може би знаете, че целта на тези изучавания са на първо място да опознаваме Бог чрез Библията, чрез Неговите действия или думи и чрез личностите в Нея и техните истории. Всичко това в малко по-съвременен модел, давайки възможност на всяка една да се включи в удобно за нея време.

Също така, една от първоначалните и основополагащи идеи беше да изградим групичка, в която се чувстваме спокойни да споделяме своето мнения и въпроси относно главите, които четем. Затова и групата във Фейсбук е затворена, за да сме спокойни, че само членове на групата виждат нашите коментари. Приветствам ви да участвате със свои мисли и наблюдения, за да се насърчаваме една друга.

Сега нека отправим поглед към книгата на Исус Навиев. Много интересна и динамична книга, вдъхваща кураж и сила, даваща пример за лидерство и показваща ни до къде води послушанието. Много интересни теми!

Днес ще започнем с малко предистория и въведение към книгата. Книгата спада към историческите книги в Библията. Нейното съдържание представя събития, които са свързани с изхода от Египет, и същевременно е хроника на завладяването на Ханаан и влизането на израилтяните в Обетованата земя. След дългогодишен египетски плен и четиридесетгодишно скитане из пустинята на израилтяните най-накрая е позволено да стъпят на земята, която Бог обещал на предците им. Именно Обетована земя (изпълнението на Божието обещание) е централна тема в книгата, както и послушанието на Исус Навиев.

Кой е Исус Навиев? Исус Навиев става водач на Израел след смъртта на Мойсей. Както вероятно знаем, след четирдесетгодишно пустинно скитане, евреите стигат до границите на Ханаан, но поради греха на Моисей при Мера, Бог не го допуска да поведе народа в Обещаната земя. Тази задача сега се пада на Исус Навиев. Неговото име означава “Йехова е спасение”.

Книгата е разделена основно на две части - завладяването на Ханаан и разделянето на Ханаан. За нейн автор се смята самия Исус Навиев, с изключение на последната част. Смята се, че е написана около 1050 г. пр. Хр.

Надявам се да ви звучи интересно. Започваме скоро, следете публикациите в уеб сайта или ФБ групата ни.

Използвана литература:

http://www.bgbible.sdabg.net/uvod/s-6.htm

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81_%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BD

http://womenlivingwell.org/2016/09/time-begin-book-joshua-intro-resources-joshua-1-5/


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page