top of page

Еклисиаст 3 (част 2)

Продължаваме нататък с 3-та глава на Еклисиаст и по темата за баланса и дисбаланса. Обсъдихме аспектите на интелектуалния, физически и духовен баланс и ни остава да разгледаме още два вида.

Емоционален баланс.

А плодът на Духа е любов, радост, мир, търпение, благост, доброта, вярност, 23 тактичност, въздържание. Срещу такива неща няма закон. Галатяни 5:22-23

Този стих ни дава доста добро описание на емоционален баланс. Изглежда, че тези 9 качества са ключа към вътрешен мир, дори и в ситуации на криза.

Исус притежаваше тези качества, всичките до един. Неговия характер и баланс във всяко едно отношение са невероятни. Аз не мога да се похваля с това. Тези от вас, които имат по-емоционална природа, ще разберат. Бърза промяна в настроенията, тенденция да се притесняваме, необмислени изкази и прибързани действия…

Това, което тези прекрасни девет качества носят е задоволство и увереност. Да бъдем щастливи и задоволени е стъпка номер едно към емоционалния баланс. Увереността в Бог и Неговия план за нас постигат останалото, за да сме в мир с нашите емоции, за да сме в контрол на тях, а не обратното.

Социален баланс

Нека отново да се обърнем към Библията, за да видим какво казва по темата. В Римляни 12:16 намираме:

Живейте в съгласие един с друг. Не бъдете горделиви и не надценявайте себе си, а се сприятелявайте с хората със скромно положение.

Социалния баланс или връзките ни, отношенията ни с околните, близко и далечни, също са важна част от баланса ни. Не знам дали е същото с вас, но аз имам моменти, когато лоши отношения с някого съсипват всички други аспекти от баланса ми.

Много интересна статия, която прочетох преди известно време свързваше социалния баланс с професионалния и личния успех. Журналистът беше разговарял с 1500 личности, всеки от тях с изключителни успели в своята област - бизнес, спорт, наука и т.н. Идеята на статията беше да намери общия знаменател за всички тези успели хора.

Неговите очаквания са били, че това са хора с изключителен фокус върху тяхната сфера, хора, които използват цялото си време и енергия работейки върху своите проекти. Хора перфекционисти.

За негова изненада се оказало, че това, което всички те имали като обща черта било техния добре балансиран живот. Баланс между личния и професионалния им свят, с особен фокус върху социалния им живот.

По природа сме създадени социални същества, така че е естествено за нас да търсим общение с хората около нас. Разбира се, връзките изискват работа, търпение, време и посвещение.

И така, завършвам тази публикация, която се надявам да не заприлича на самоук урок за живота, а по-скоро преглед на това, което Библията казва по тези въпроси. Затова и ви оставям с тези стихове:

Мъдростта на благоразумния е да обмисля пътя си Притчи 14:8

...благоразумният внимава добре в стъпките си Притчи 14:15


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page