top of page

Еклисиаст 3гл. (1ва част)

Първите осем стиха от трета глава (линк към нея) са вероятно най-четените стихове на погребения. Може би не в България, но в западните държави и по филмите :) Стиховете са интересни и с дълбок смисъл.

Тези стихове, а и следващите, предизвикват в мен асоциация за баланс. За перфектен баланс. Такъв какъвто има в природата, в животински и растителния свят. Здравето на нашето тяло зависи от баланса в него. Когато има баланс, всичко е идеално.

Дисбаланса, от друга страна, е знак за разрушени пропорции, за прекрачени граници. Дисбаланса има различни симптоми, но източникът е един. Често ни се случва да губим правилните пропорции в различни аспекти от нашия живот. Прекалено малко сън? Преяждане? Преработване? Недостатъчно време със семейството? С Бог?

Често този нарушен баланс се проявява в личния ни живот и го оставяме така, докато полагаме усилия да изглеждаме балансирани в очите на другите. Социалните мрежи и обществения натиск от тях ни карат да мислим повече за това как изглеждаме в чуждите очи, отколкото това как се чувстваме.

Разминаванията между това, което искаме да покажем и истината в нашия личен живот, водят до

1. Стрес и 2. Умора.

Виждали ли сте един от тези номера, в които клоун започва да балансира чиния върху пръчка. Завъртайки я върху пръчката, чинията започва да се балансира на нея, а той взима втора пръчка и друга чиния, трета и т.н. Проблема е, че докато стигне до номер 5 или 6, първата чиния се забавя и започва да губи баланс. Той изтичва и я завърта, връща се да завърти новата и после обратно към втората, после към новата и пак към третата…

Познато ли е вие това усещане? Захващате се с едно нещо, идва и второ и трето… Връщате се към първото, но трябва пак да обърнете внимание на третото или на нещо ново… Успявате да намерите баланса у едно и ново нещо се срутва…

Стрес, стрес, стрес. Резултат от дисбаланса в нашия живот.

Не знам защо ми дойде тази асоциация, когато мислех върху другата последица от дисбаланса (умората), но се сетих за гумите на колата. Периодично, те имат нужда да се балансират, дори и новите джанти не са перфектни. В противен случай возенето на колата загрубява, усещат се вибрации, гумите се износват само на определени места и рискуваме да “избухнат”.

Може да не е много “дамски” примера, но мисля че е подходящ. Когато има такъв дисбаланс, се изтощаваме, било то психически или физически. Скоро се проявяват и някакви симптоми на тази хронична умора. А с времето е възможно и ние да “избухнем”.

Е какво ни казва Библията за баланса и дисбаланса? Говори ли за това? Нека да вземем Исус за пример. Той безспорно е бил една балансирана личност. Лука 2:52 казва

А Исус напредваше в мъдрост, в ръст и в благоволение пред Бога и човеците.

Напредваше в мъдрост, в ръст и в благоволение пред Бог и пред хората, тоест интелектуално, физически, духовно и в обществен план.

Нека погледнем умствения баланс.

И не бъдете повече ръководени от критериите на този свят, а се променяйте, като непрекъснато обновявате умовете си, за да сте способни да разпознавате какво желае Бог и какво е добро, угодно на него и съвършено. Римляни 12:2

Кое ни променя според този стих? Нашата воля? С упоритост или труд? Не. Стиха казва, че постигаме промяна чрез обновяване на умовете ни.

“Защото, каквито са мислите в душата му - такъв е и той.” Притчи 23:7

Какво ни подсказва всичко това? Мисля си, че имаме нужда да пресяваме по-успешно мислите ни. Да, някои от тях нахлуват в главата ни, но ние правим съзнателния избор да прекараме времето си мислейки върху тях. Може би ще е по-лесно да постигнем този баланс като си избираме по-добре за какво мислим.

“...Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни” Йоан 8:32

Ако изпълним умовете си с истината, вярвам, че ще успеем и да намерим свободата, която търсим. Свободата и баланса, които идват с правилните мисли.

Физически баланс

Нима не знаете, че тялото ви е храм на Святия Дух, който е във вас и който ви е даден от Бога, и че не принадлежите на себе си?20 Бог ви купи и заплати цената; затова прославете Бога с телата си. 1 Коринтяни 6:19-20

Може би нашите тела са една от зоните, които най-често пренебрегваме. Издържаме на болката, пренебрегваме първоначалните симптоми. Не отделяме време за тях. Биваме само “духовни” и не се занимаваме с “плътското”. Не отделяме внимание на физическата ни форма или на това, с което “зареждаме” нашите тела.

Започваме чак тогава, когато те кажат “до тук”. Тогава чак се опитваме да грижим за тях и да възстановим това, което систематично сме разрушавали.

Успяваме лесно да си намерим оправдания, за да започнем да отделяме нужното внимание на физическия ни баланс. “Нямам време”, “Не знам как”, “Вече е късно за мен”, “Скъпо е”, “Не ми е вкусно”, “Трудно ми е” и т.н, и т.н.

Наскоро гледах репортаж за създателя на аеробиката д-р Кенет Купър. Той разказа за 46 годишна жена, която дошла при него с ужасяващи болки в гърба. Не можела да извърви повече от 50м без да има нужда от почивка. Това променило социалния й живот, ограничило възможностите й на работа и още куп други последици.

Единия отговор бил тежка и сложна операция, а другия много прост. Д-р Купър и предложил да се качи на тренажор (пътеката във фитнеса), намерили подходящ наклон, при които тя можела бавно да ходи за по 25 секунди преди да изпита отново болка и да трябва да слезе за почивка. Така 3 пъти на ден. Правела го всеки ден, докато веднъж не открила, че вече може да ходи и без наклон. Скоро започнала леко да ускорява темпото и да увеличава дистанциите. Репортажа приключи с кадри от нейния девети маратон, които тя завърши със забележително време.

Тя е добър пример, че промяната може да се случи и че това дава страхотни резултати.

Духовен баланс

2 Петър 3:18

“...растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос.”

“Ако не се движиш, значи стоиш на едно място” казваше една моя учителка и аз се чудех що за изказване е това. Хем ужасно прозаично, хем доста дълбоко.

Растежа като християнин е изключително важен. Растеж в Неговата благодат и в познание за Него.

Само по себе си познанието на Словото не води до истински пълноценен духовен растеж или духовен баланс. Познавам хора, които познават Библията изумително добре. Знаят факти, които ме изумяват от нея. Могат да цитират стихове и имена. Но за съжаление им липсва първата част от горния стих, липсва благодатта в Него, т.е. култивираната интимна връзка с Бог. И двете за важни за добър духовен баланс.

...следва продължение :)


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page