top of page

Въведение в Еклисиаст

Привет, дами :)

След дълга лятна пауза и голяма доза неувереност, че ще успея да се справям с ежедневните постове, обявявам ново изучаване :)

Макар и затрупана с много неща, не искам да забравям за най-важните и смислени неща, затова и реших да започнем изучаването на книгата на Еклисиаст от Стария завет. Тя е много интересна, дълбока, понякога леко депресираща (поне върху мен има този ефект), но все пак - част от Божието Слово. И с добра причина!

Ако не сте я чели преди, основната тема на книгата е смисълът на живота. Написана около 3 хилядолетия преди да я отворим днес, нейните въпроси, дилеми и дълбоки разкрития са актуални и днес. Едва ли има (имало е или ще има) човек, който да не се е чудил за смисъла и целта на неговия живот.

Както всеки от нас, така и автора на Еклисиаст си задава тези въпроси. Той изпитва различни теории и разсъждава върху резултати. Накрая на книгата е убеден, че има само една единствена цел на нашето съществуване и че всичко друго е напразно.

Този автор, макар и непотвърдено от всички теолози, по всяка вероятност е Соломон. Човекът, дарен с най-много мъдрост, според Божието слово. Човекът, който е имал всичко. Абсолютно всичко - неизмерими богатства, красиви жени, голяма власт, слава и чест навред, палати и лукс...всичко материално. В това изучаването ще се гмурнем в мислите на този човек, за да видим дали намира смисъл и утеха в това, което притежава или то се крие другаде. Очаква ни интересно приключение следващите 12 глави!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page