top of page

Въведение към Мария Магдалена

Разгледахме Мария, сестрата на Марта, вчера приключихме с Мария, майката на Исус, няма как днес да не започнем с Мария Магдалена.

Очевидно Мария е било доста популярно име по онова, а бих казала и до ден днешен. Мария или английското Мary идва от еврейското име Mirriam (Мириам). Една от известните по онова време носителки на името е красивата принцеса Мириам, която е убита от своя съпруг - цар Ирод (28/27 год.пр.Хр.).

Жената на име Мария, която ще разгледаме днес и следващите няколко делника, е по-известна като Мария Магдалена. Второто 'име' всъщност идва от града, в който тя живеела - Магдала. Града не съществува вече, но се е намирал на западния бряг на Галилейското езеро.

Преди да се впуснем в по-подробно разглеждане на нейния образ, трябва да изчистим някои заблуди, които съществуват. Всъщност множество специалисти твърдят, че Мария Магдалена е най-грешно интерпретирания образ от цялата Библията. За нея за измислени толкова много митове и легенди, че истинският й образ е някак си дълбоко подтиснат.

Голяма част от тези грешни и лъжовни характеристики се дължат на книги или филми, направени за финансова облага и далеч не по историческите и Библейски факти. Едни от най-типичните примери за такива са книгата на Дан Браун “Шифърът на Леонардо”, филма по нея и холивудския филм на Мел Гибсън “Страстите Христови”.

В тях и редица други производни Мария Магдалена е абсурдно обявена за съпруга/ любовница на Исус, или за жената, която е била хвана в прелюбодейство и Исус спасява преди хората да я убият с камъни, или за онази Мария, която помазва краката на Исус с миро.

Преди няколко години една книга с революционното заглавие “Изгубеното Евангелие : Декодиране на древния текст, който разкрива брака на Исус с Магдалена”. Макар да предизвика известна сензация, се оказа, че единственото вярно в заглавието е, че текста е древен. То определено не е Евангелие, нито изгубено такова, защото специалисти в областта отдавна познават този древносирийски текст. Впрочем в него не се споменават имената на Исус или Мария Магдалена.

В други съвременни интерпретации Мария Магдалена се разглежда като образ на изкривен феминизъм. Някой я издигат до светица, базирайки се на това, че тя имала честно сърце, с което се покаяла от своя живот на проститутка.

И така нататък, и така нататък, историите стават все по-абсурди и с все по-малко фактологична основа.

Нека да погледнем какво Библията ни разказва накратко за Мария Магдалена и през следващите дни ще разглеждаме по-подробно всяка от историите, в които тя се появява.

Мария Магдалена е жената, от която Исус прогонва седем демона. Историята е описана в Лука 8-ма глава.

Мария Магдалена също така е един от основните свидетели на събитията около разпъването на Исус на Кръста. Тя е присъствала да “делото” срещу Исус, на което Пилат произнася смъртната присъда. Тя е наблюдавала как тълпата и римските войници бият и унижават Исус. Тя беше и една от жените, които седяха близко до Исус, докато Той издъхваше на Кръста.

Може би най-важната роля, която Мария Магдалена има е да бъде първият свидетел на Възнесението на Исус Христос (Йоан 20-11:18).

Нека знаем истината на Мария Магдалена и да не ставаме част от лъжливото свидетелство за нейния живот. Всъщност това ми напомня колко лошо е клюкаренето, как лъжи, които нямат нищо общо с истината и реалността, някак си се надуват като балони и хвърчат нагоре. Клюкаренето е наистина ужасен навик, с който трябва да се борим.

Photo credit: Didier Baertschiger - Colorful Flowers

Използвани материали:

http://www.spectator.co.uk/2014/11/no-one-in-the-bible-has-been-as-elaborately-misrepresented-as-mary-magdalene/

http://www.gotquestions.org/Mary-Magdalene.html

http://www.womeninthebible.net/2.2.Mary_Magdalene.htm


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page