top of page

Заключения върху образа на Мария

Днес завършваме разглеждането на образа на Мария, майката на Исус. Ще се опитам да синтезирам някои от най-интересните моменти, които разгледахме.

Започнахме това изучаване от гледната точка, че Мария е жена като теб и мен. Тя беше избрана да бъде част от Божия план, заради нейната дълбока вяра и покорност, в които се убедихме. Разглеждахме различни моменти от живота на Мария - преди и след раждането на Исус Христос.

Първия път, когато се срещаме с Мария, тя беше още на невръстна възраст. Станаха свидетели на момента, в който Бог завинаги промени нейния живот. Ангела дойде с една необикновена новина, която трудно можеше бързо да се проумее. Той беше посрещнат от невероятната готовност и покорност на Мария. Макар и напълно да не знаеше какво означават тази новина за нея, сърцето на Мария беше меко и отворено за промяната.

Видяхме още пак Мария потърси мъдрост и утеха у своя близка приятелка. Тя прекара няколко месеца с Елисавета, помагайки й и вероятно дискутирайки и молейки се за случилото се. Тяхната връзка ни даде един прекрасен пример за важността на приятелството и съветничеството.

Мария се радваше за новините, които беше получила, защото всяко дете е дар и благословение от Бог, а нейното още-повече:

А Бог от Своя страна показваше милостта Си към нея. Разгледахме многократни аспекти, за които Бог се беше погрижил. Стъпка по стъпка Неговия съвършен план се разгръщаше и Той предпазваше сърцето на Мария.

След това дойде реда на раждането на Исус. Започнахме да разглеждаме Мария като майка. Видяхме трудностите, пред които тя трябваше да изправи и как Бог я защитаваше. Видяхме още как Мария и Йосиф следваха Божиите повеления в отглеждането на Исус и бяха благословени за това:

Запомнихме още как Мария тайно скътаваше в сърцето си всички онези предсказания за Исус. Пазеше ги в сърцето си, както ние пазим безценните Божии обещания и Неговото Слово. Те дадоха плод, те даваха сили на Мария през годините, те крепяха и възрастваха вярата й. Ние станахме свидетели на тази силна вяра, когато Исус извърши първото чудо в Кана Галилейска.

Завършихме изучаването като отново погледнахме на качествата на Мария като майка. Нейната любов и посвещение изпъкнаха. Тя беше неуморно до сина си, от началото до края на Неговия земен път. И продължи да Го следва след това.

Примера, който Мария ни е оставила е страхотен. Можем много да се поучим от нея като жена и като майка. Какво ви направи на вас най-силно впечатление у Мария?


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page