top of page

16-та глава на Марк

16-та (линк към нея) разказва една от най-важните истории в Библията, може би най-важната от всичките - Възкресението на Исус Христос. Този последен акт, който доказа, че Исус беше пратен от Бог, че Той е Този, Който дойде, за да изкупи нашите грехове, за да ни умие и направи святи. Възкресението дава смисъл на нашата вяра, прави нашето спасение факт.

Ако си спомняте вчера, когато говорехме за около кръста, споменах, че пак ще говорим за жените, които стояха до Исус в този момент. Те присъстват и в тази глава и тяхната роля е изключително съществена. В някоя от Великденските проповеди бях слушала за значението на това, че първите, които виждат празният гроб са жени. Поразрових се малко и намерих повече информация за това (линк към статията на агл. ез.). Всъщност това е доста съществен детайл от историята по няколко причини.

Първо, използването на жени за първите свидетели на възкресението на Исус допринася към апологетиката на историческата действителност на това събитие. Жените в първи век не са могли да бъдат свидетели пред властите по легални въпроси. Тяхната дума не се е зачитала. Затова факта, че Бог позволява името жени да бъдат първите свидетели, и не само това, но и ги натоварва със задачата да разпространят новината сред мъжете, говори за достоверността на това събитие. Ако то беше скалъпено, автора вероятно щеше да използва мъже за първоначални свидетели.

Второ, още веднъж ни напомня, че Исус дойде да промени света, да промени “системата”. Позволявайки на жените да бъдат първите свидетели на това прекрасно чудо потвърждава стойността на жените. Още от тези ранни години живота на жените е считан за равен на този на мъжете, тяхната стойност е потвърдена, за разлика от други религии.

Още един уникален мотив се разкрива зад жените-свидетели. В началото, в Едемската градина, при падението на човека, жената беше тази, която първа съгреши и поведе мъжа след нея. В деня на Възкресението Си Исус изкупи и този грях и го покри със своята святост и любов.

Преди Исус да се възнесе, той ни остави мисия:


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page