top of page

15-та глава на Марк

15-та глава ни разказва историята за смъртта на Исус Христос. От Неговото осъждане, побой и унижение, пътя към Голгота, разпъването на кръста до момента, в който Той издъхва. Историята е тежка и аз винаги я чета или слушам доста трудно. Тежко ми е да си представя как Исус минава през всичко това. Тежко ми е да си представя болките Му.

Още по-тежко ми е да знам, че и заради моите грехове, Той премина през всичко това. Неговото смирение и обич към нас го поставиха в тази ситуация и ние сме му завинаги благодарни.

Чудя се какво видя Исус от горе от кръста? Нека да разгледаме някои от участниците в историята:

Тълпата

Видя хората, които преди няколко дена го бяха приветствали в Ерусалим с палмови клонки, които пееха химнове за Него и Го благославяха. Видя, че част от тях преди малко викаха: “Разпни го”. Видя, че те сега му се присмиват.

Исус видя и ни показва колко непостоянни сме ние хората. Както често меним мнението си според обстоятелствата и че с вярата ни в Бог не бива да е така.

Симон от Киринея.

Симон беше дошъл в Ерусалим, за да отпразнува пасха. Той беше изминал дългия път от Киринея (в Северна Африка) до Ерусалим. Не знам дали беше чувал за Исус и за нещата, които Той беше извършил последните месеци. Вероятно не. Изведнъж той е грабнат от стражите и бива накаран да помага на Исус с тежкия кръст. Вместо да празнува, за което беше дошъл, сега той мъкнеше кръста на един осъден на смърт човек.

Случвало ли ви се е Господ да променя плановете ви? Да сте си наумили едно, а то да излезе съвсем друго. Аз често се напрягам в такива моменти. Обичам, когато нещата вървят така както аз съм планувала. Обичам и да планувам.

Но Господ има Свой план. Така както плановете на Симон трябваше да се променят, така и нашите някои път се променят. На момента не винаги е приятно, но знаем, че Бог действа за наше добро. Знаем, че Неговият план е по-велик от нашия.

Римските войници

Той още вижда и римските войници, които първо бият и поругават Исус, а след това го разпъват на кръста. Очевидно това бяха безкрупулни мъже, които бяха правели това и преди. Те не потрепнаха от факта, че погубват човешки живот, че убиват Божият Син. Това, което ги вълнуваше е да изкарат малко пари. Още при нозете на Исус, те запознаха да залагат за Неговите дрехи, за да ги продадат.

Жалкото е, че и днес, когато знаем със сигурност, че това беше Божият Син, не сме променили особено мирогледа си. Понякога надделява човешкото у нас, алчността и егоизма ни поглъщат и ние забравяме да се фокусираме върху онова, което наистина има значение.

Престъпниците от двете страни на Исус

До кръста на Исус бяха изправени още два кръста, един от ляво Му и един - отдясно. Тези мъже бяха престъпници, бяха обвинени и осъдени за лошите си постъпки и това беше тяхното наказания. Контраста е голям между тях и Исус.

Единия помисли, че няма полза от Исус сега и го отхвърли, но Евангелието на Лука ни казва, че другият видя в Исус Божият Син и Му се помоли и беше спасен. Този човек направи промяна в живота си, взе най-правилното решение за целия си живот, минути преди да го загуби. Но той загуби само земния си живот, а ще прекара вечността с Бог.

Жените

Словото казва, че жените също бяха там и гледаха към Исус. Тези жени, които бяха обикнали Исус и го следваха. Сега с надежда, но същевременно и пълна безизходица, те наблюдаваха тези събития. Те останаха верни на Исус до края. И ще видим как са възнаградени в следващата глава.

Кръста

Макар и не пряк участник, кръстът е изключително важен символ в тази история, в човешката история. Аз обожавам обяснението на значението на формата на кръста и често си я припомням. Вертикална част символизира любовта между нас хората, а отвесната - любовта на Бог към нас. Пресичайки те ни дават надежда за живот, посока и спасение.

Жертвата на Исус, факта, че Той доброволно пострада, за да можем да се очистим от нашите грешки, любовта и промисълта на Бог, с които всичко това е възможно … са безценни дарове, които се моля да изпълват всеки ден сърцата ни с благодарност и надежда.

photo credit: http://pastorkylehuber.com/?p=14253


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page