top of page

14-та глава на Марк

14-та глава (линк към нея) е доста дълга. В 72 стига се разказват добре познатата ни история за тежкото предателство на Юда, последната вечеря на Исус с учениците Му, Неговото смирение и благост, човешката слабост, ареста и побоя на Исус.

Преди тези неща да се случат, Евангелието отделя няколко стиха, за да ни разкаже за една специална жена (ст. 3 - 9). Същата история е записана и в Йоан 12, откъдето знаем, че жената беше Мария, сестрата на Марта и Лазар, който Исус възкреси. Знаем за Мария, че обичаше да сяда в краката на Исус и да го слуша. Тя искрено обичаше Исус. И вярвам, че когато изля бутилката с благоуханното миро, тя беше водена от любовта си към Него.

Какво се казва за това масло в Словото? Разказва се, че то беше изключително скъпо. Някой беше конвертирал тези 300 динаря в съвременна валута и сумата беше изненадващо голяма.

Знаете ли от къде Мария имаше това масло и какво е било неговото първоначално приложение? Според традициите по онова време евреиските момичета спестявали цял живот, за да се набавят с такава бутилка масло. Тя била използвана в дена на тяхната сватба. Преди церемонията момичето се обливало в ароматите, за да ухае за бъдещия си съпруг.

Колко специален жест от страна на Мария! Тя пожертва вероятно най-скъпото, което имаше за Исус. Тя изрази любовта и благодарността си към Исус като му даде своето сърце и най-доброто, което имаше. Истински вдъхновяващ пример.

Другото нещо в тази история, което ми направи впечатление, е че това красиво дело не беше прието от всички за такова. Напротив, мнозина побързаха да осъдят нейната постъпка. Някой мислеха, че е излишна загуба, други по-”духовни” смятаха, че парите можеха да се използват по по-добър начин.

Като някой, който неволно, а често и волно, търси чуждото одобрение, тези стихове ме докосват по един специален начин. Виждам как една жена, която беше с чисто сърце пред Бог и вероятно следваше Негова заръка, не беше одобрена от хората. Те веднага намериха кусур в постъпката й. Не успяха да видят красотата на жеста й, а и не търсеха да го намерят.

Мария не успя да им угоди, но тя не го правеше за хората. Тя направи това за Исус. И какво каза Исус?

Оставете жената на мира. Защо я тревожите? Тя извърши нещо прекрасно за мен (ст. 6) … Истина ви казвам: навсякъде по света, където се проповядва Благата вест, ще се разказва за това, което тази жена направи, и хората винаги ще я помнят (ст. 9).

Исус я оцени! Исус одобри делото й! Исус я разбра! Исус я възнагради!

Молитвата ми тази сутрин е да търся само Неговото одобрение, защото то е предостатъчно.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page