top of page

42-ра глава на Йов

Прочетох ли вече 42-ра глава (линк към нея тук)? Аз нямах търпение! Толкова много неща ми се иска да коментирам, че не знам от къде да започна. Доста неща се случват в нея. Йов се разкайва, тримата приятели на Йов също се покайват след като Господ ги порицава, Йов се моли за тях (!) и накрая Йов бива преблагословен отново и с повече дори и от преди.

Какъв развой само! Историята на Йов е безкрайно интересна, макар и на моменти да ни се струваше, че не се развива особено бързо. Не се развиваше и според нашите очаквания, но знам, че всичко се случваше според Божията промисъл.

Тези прости думички съдържат толкова много истина! Признавам си колко по-лек би бил моя живот, ако успявах да ги прилагам с вяра във всяка ситуация. Преминавайки през книгата на Йов и учейки този урок отново, знанието, че Бог може всичко, че Неговата воля е най-доборото за мен и че Неговото обещание винаги се изпълва, се утвърди още веднъж в мен.

Йов бива напълно реабилитиран. Придобива отново много деца, доживява да види внуците си. Имането и богатството му са двойни. Със сигурност вярата му в Бог е още по-силна, още по-истинска. Всичко, за което вероятно е мечтаел през изминалите месеци се сбъдва, ако не и повече. Всичко, освен едно.

Забелязахте ли, че Господ не даде отговор на Йов на неговия многократно зададен въпрос ,,Защо” ? Речта на Бог смирява Йов, отваря очите му и той се разкайва за начина, по който е говорил за Бог и неговата (не)справедливост. Но Бог съсредоточи думите Си, така че да покаже на Йов Своята мъдрост, справедливост и мощ. За Бог беше по-важно Йов да разбере това, отколкото конкретните причини за неговите беди. И в крайна сметка, удовлетворението от по-дълбокото, опитно познаване на Бога надмогва и болката и временното неразбиране.

Ще се опитам да запомня това следващия път, когато се намеря в духовна буря, ще се опитам да се концентрирам върху кой е Бог, какво иска да ме научи и с вяра ще чакам Неговото избавление.

Още няколко финални заключения ще споделя и утре с вас като финал на книгата на Йов. Какви са вашите заключения? На какво ви научи историята на Йов? Какво ще запомните от нея?

Photo Credit Didier Baertschiger

Използвана литература: Проблемът за страданието в книгата Йов, Тодор Велчев


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page