top of page

41-ва глава на Йов

Когато първо прочетох 41-ва глава (линк към нея) си казах само ,,Хм...”. Никакво “голямо” прозрение не ми беше дошло, за което дори да почна да пиша. Левиатани… дракони... чудовища… направо се запитах за какво говори Господ.

Реших да почна от начало и да видя какво е това Левиатан. В повечето български прегледи на Библията, пише крокодил, но това не отговаря съвсем на оригиналния текст. Това, което успях набързо да разбера, че е някакъв тип морско чудовище, огромно по размерите си и неизмеримо по сила. Смята се, че Бог използва образа на това гиганстко и свирепо чудовище, за да покаже на Йов несъразмерността на човека спрямо едно от създанията на Бог (стих 10: Няма човек толкова дързък щото да смее да го раздразни. Тогава кой може да застане пред Мене?). По този начин се акцентира върху несъразмерността между човека и неговия Създател.

Още се смята, че този свиреп звяр е преобраз на Сатана. Ако е така, съм много благодарна, че Бог има власт над това зло и ме закриля от него.

Някак си вплетени в цялото описание на това чудовище, се отличават два стиха:

Победа над Левиатан, Густав Доре, 1865

В Йоан 1:1 се казва: В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. Бог е Първият и Последният, без начало и край. Може да е някак трудно за нас напълно да разберем това, но познавайки Него и Неговата мощ, не е трудно да повярваме в това. Бог в промисълта Си създаде всичко това около нас, необятната вселена, красивата природа, законите в нея, животинския и растителен свят...още теб и мен. С много любов Той ни създаде, с великата си промисъл Той ни постави точно там където сме и най-вече ни обикна. Обикна ни пръв!

Ние любим [Него], защото първо Той залюби нас. 1 Йоаново 4:19

Всички нематериални и материални богатства, с които сме благословени, са ни подарък от Него.

Не мога да се сетя как беше точния цитат, но имаше една прекрасна мисъл, която гласеше нещо подобно: ,,На нас ни е дадено, за да дадем и ние!”

Нека отделим момент днес и Му благодарим за всичко онова, с което сме заобиколени. Нека отворим очите и сърцата си за начините, по които и ние можем да бъдем подарък, благословение за тези около нас.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page