top of page

40-та глава на Йов

И този коментар е размисъл на една дамата, която сподели своите размисли върху 39-та глава, за което сме й много благодарни!

40-та глава на Йов (линк към нея) представя продължение на Божията реч, втора подред, към Йов. До тук, в предходните 38-ма и 39-та глави, Бог задаваше реторични въпроси на Йов, с които Той разкри Своите величие, суверенитет и власт, с които е сътворил и владее над земята и моретата, времето, живота, светлината и тъмнината, небесата и животните - диви и питомни. До тук видяхме и че Бог не дава конкретни отговори на въпроса на Йов защо го е сполетяло това огромно нещастие. Най силно впечалнение ми направи стих 8, в който Бог пита Йов:

И в тази глава Бог не дава конкретен отговор на Йов за причината за сполетялото го нещастие. Може би Йов си е мислил, че наистина се нуждае да получи отговор на въпроса си "защо" се е случила цялата тази трагедия с живота му. Но Бог е знаел, че неговата най-голяма нужда е, не да разбере защо се е случило всичко това, но да разбере, че Бог е бил в контрол на всичко.

Да, Бог не отговаря на Йов според както той е очаквал, но си мисля, че в множеството риторични въпроси, които Бог задава на Йов, се крие и Божия отговор. Чрез тях Бог представя Своя образ на суверенен и всемогъщ Бог, Който е планувал и управлява всичко във Вселената и всеки детайл в нея. Именно в тези Божии Слова, Бог иска да увери Йов, че ако той може да Му се довери в съвършеното управление на една толкова необятна Вселена, то със сигурност може да Му се довери и затова, което става в неговия живот.

Така е и в нашия живот като вярващи. Когато изберем да поверим живота си в ръката на Бог, нищо в живота ни не се случва случайно и извън Неговия поглед и знание. Дори в тежки и обезсърчаващи ситуации можем да бъдем уверени, че Божията любов към нас не е престанала, че Той е в контрол на всичко, че знае защо допуска това и че със сигурност Бог ще го обърне да съдейства за наше добро. Понякога Бог допуска изпитания в живота ни с цел да ни дисциплинира, но винаги с любов, друг път да изработи нещо ново в сърцата ни, за да се уподобим повече на Христовия характер или да изпита вярата ни в Него. Каквата и да е причината, Бог желае отношението на сърцето ни в тези усилни времена да бъде отношение на доверие, а не на съмнения, отншение на хваление, а не на роптание, на благодарност, а не на недоволство, на вяра, а не на отчаяние.

Божието Слово е богато на обещания, че Бог винаги ще бъде с нас в изпитания и с насоки какво да бъде нашето отношение: "Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; но верен е Бог, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, а заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите." 1 Коринтяни 10:13 "За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява." Филипяни 4:13 "За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса." 1 Солунци 5:18


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page