top of page

20-та глава на Йов

20-та глава (линк тук) ни отркива думите на Софар към Йов. Преди да прочета главата се зачудих дали тези страхотни думи на вяра, които Йов изрича в 19-та глава, ще променят по някакъв начин отношението на приятелите му към него. Но за съжаление Софар е също толкова безкомпромисен в изказа и твърденията си както и другите. Той осъжда Йов за думите му и осъжда живота на нечестивите.

Да си призная набързо преминавах през стиховете без да се вглеждам особено, докато не стигнат до 18:

18Това, за което се труди, ще го върне

и няма да се наслаждава на него;

съразмерно с имота, който е придобил,

той няма да се радва.

19 Защото е угнетил сиромасите и ги е оставил;

заграбил е къща, която не беше построил.

Осъзнах, че по-голямата част от главата описва един празен живот. Пълнен с материални придобивки, но същевременни с остра липса на задоволство, радост, мир и цел.

Да, всички сме чували тези полусмешни шеги, че богатството не купува щастие, но е по-добре да си тъжен на яхта или нещо от сорта. Но 20-та глава рисува една друга картинка на човек, който не е успял да оцени това, което има, на човек, който е бил егоцентричен и вглабен в 'купуването на тази яхта'...но въпреки това не напълно задоволен с нея, не изцяло щастлив и никак спокоен.

20 Понеже не е знаел насита на лакомството си, Няма да запази нищо от това, което му е най-мило;

Всичко това подсказва, че в живота има по-важни неща от материалните - знанието на това кои сме ние и нашата цел в живота, спасението на нашата душа, близостта на семейството и приятелите, личното удовлетворение, вътрешния мир и т.н. Дълъг е списъка, но изпълнен с красиви нематериални неща, които ни допълват като хора.

Не ме разбирайте погрешно, не споделям мнението, че материалните придобивки са нещо лошо, нито казвам, че когато ги имаме или им се радваме, извършваме нещо лошо само по себе си. Това, което виждам в тази глава, е че лакомията, ламтенето, превръщането на парите в цел, а не средство, ни отделя от истинското в нашия живот.

Тази глава и тези изводи ме насърчават да бъда благодарна за това, което имам, да работя здраво и да помня, че моето богатство не е материално.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page