top of page

16-та глава на Йов

Речта на Йов към Елифаз в 16-та глава може да прочетете тук.

Първите пет стиха са отговора, въпроса и упрека на Йов към Елифаз. Йов осъзнава, че е заобиколен от хора, които не са състрадателни към неговото нещастие. Осъзнава, че неговите приятели не желаят да му бъдат упора в тези трудни моменти. За съжаление той не среща нито разбиране, нито утеха в техните думи.

Въпреки усилията на Йов да представи и защити своята позиция, да пресъздаде своята агония (в следващите стихове до 19) със силни метафори, неговите трима приятели отказват да го разберат. И не само това, те продължават със своите осъжднения.

И докато не ми се иска да ги съдя, защото знам, че аз вероятно някога съм била на тяхно място и че те не знаят цялата история, както ние читалите, се замислям за подобни приятелства. Замислям се за нездравословните отношения, такива в които се чувстваме подтиснати, неразбрани или използвани.

За мен винаги е било безкрайно трудно да преценя кога едно взаимоотношение е токсично за мен и моите ценности или е ситуация, в която трябва да устоя и да се боря.

Факт е, че има взаимоотношения, които са силно отровни за нас, в които биваме наранявани и често неразбрани. Взаимоотношения, в които нашата себестойност и ценности биват подожени на риск. Има такива, от които трябва да се оттеглим, да поставим граници и най-вече - да оставим в Божията ръка. Но има ситуации, в които Бог ни поставя умишлено, за да помогнем на някого или за да ни научи на нещо. Такива, в които трябва да се борим за даден човек и нашето взаимоотношение с него/нея. Човешките връзки за комплексни и едва ли има универсален метод за решаване на такива дилеми, а аз още по-малко бих имала това знание, но знам, че Бог го има.

Обръщайки се към Него за мъдрост и помощ, Той ще ни даде отговора, който търсим по един или друг начин. Той също има силата да изцелява сърцата ни, ако са били наренени в подобни взаимоотношения.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page