top of page

Втора глава на Йов

Втора глава дава почва за много и различни посоки за разсъждение. В днешния прочит моето внимание падна върху съпругата на Йов. Тя не беше спомената в първата глава, но в съзнанието ми от предишни прочити е останала като негативен образ. Когато се поразрових малко върху нейния образ, намерих доста позиции, които я защитават, или поне предлагат онеправдаващи доводи.

Интересно е, че жената на Йов не е спомената по име в историята. Не много като цяло е казано до тук за нея. Ние я познаваме от тези нейни гръмки думи в стих 9: "Още ли държиш правдивостта си? Похули Бога и умри" и върху това се базира цялата ни преценка. Ако си позволим малко да спекулираме върху нейния образ, можем да се съгласим, че тя е преминала през една сериозна психологическа травма. Десет пъти тази жена е била благословена с дете, десет пъти е изпитала радостта от това да даде живот. Била е горда многодетна майка, съпруга на знатен и заможен съпруг. Със сигурност жена с висок статус в обществото, по всяка вероятност, уважавана и почитана. Изведнъж тя губи всички тези благословения и материални привилегии. Тя загубва лукса и придобивките, с които е свикнала. Уважението, което хората са показвали към нея, вероятно бързо се е изпарило също. Знатният й съпруг, сега е тежко болен и обезобразен. Тя губи и най-ценното от всичко, тя губи всяка една от рожбите си, губи цялото си потомство в един миг. Невъобразима е скръбта, която тази жена преживява. Замисляйки се за нейния образ в тази светлина, ме кара да съжаля, че прибързах да я осъдя в началото. Не ме разбирайте погрешно, не оправдавам думите й, но използвам тази история, за да си напомня да не съдя, да не прибързвам в оценката си за хората.

Смятам, че освен, за да ни даде този урок, образа на жената на Йов има и друга цел. Вероятно не е случайно, че нейният живота е пощаден. Бегло описвайки какво е имала жената на Йов и какво е загубила, няма как да не отбележим, че самият Йов минава психологически през същото. Той преживява същите загуби, докато се бори и със силни физически болки. В най-общи линии, тези два образа преминават през едни и същи обстоятелства, но техните реакции са коренно различни. Смятам, че образа на жената на Йов е използван и за да контрастира на този на Йов.

И така, ако се съгласим, че обстоятелставата са били едни и същи, то на какво се дължат различните реакции? Дали по “различен начин” са вярвали в Бог? Може ли да вярваш “различно”? Смятам, че може да практикуваш вярата си по различни начини. Дали единия е знаел повече за Бог от другия? Смятам, че всеки има индивидуални преживявания с Бог, но нивото на познание зависи от това колко ние търсим общение с Него. Дали единият е избрал да вярва на Бог, а другия на очите си? Вярвам, че в живота на всеки един от нас идва момент, в които съзнателно трябва да изберем да уповаваме на Бог. Нека Бог ни дава водителство в тези моменти! Оставям ви с думите на Йов:


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page