top of page

Общ преглед на книгата на Йов

„Когато всички глави от книгата на Йов са прочетени, боговдъхновенният автор ни оставя с един непоклатим и безспорен факт: Бог управлява всичко за неговите добри цели.‘‘ Джон Пайпър

Книгата на Йов винаги ме е озадачавала, Йов ме озадачава. Това, през което той преминава, е невъобразимо, но начина, по който той минава през ситуацията, е още по-невъобразим...поне за мен. Възхищавам се на вярата му и с удоволствие ще се поуча още веднъж от историята, този път във вашата приятна компания. Цел на книгата: Книгата на Йов ни учи как да минаваме през тежките моменти в живота и адресира въпроса „Защо праведните страдат?“. Бедите застигат всички в този свят, но ние виждаме, че когато застигат тежко и пагубно Йов, той не проклина своя Бог. Историята му ни учи и ние да не възроптяваме срещу Бог в моментите на страдание. Книгата на Йов показва още връзката между Бог и човек, показва как да уповаваме с вяра в Божията промисъл.

Автор: Неизвестен

Време на написване: Йов е най-старата книга в Библията, въпреки че конкретнiте години на написване са неизвестни. Базирайки се на контекста, учени смятат, че е написана през втория милениум преди Христа.

Ключов стих: „Гол излязох от утробата на майка си; гол и ще се върна там. Господ даде, Господ взе; да бъде благословено Господнето име.“ Йов 1:21

Защо праведните страдат? Защо лоши неща се случват на добри хора?

Книгата на Йов ни дава отговори на тези така често задавани въпроси. Ние живеем в несъвършен, грешен или „счупен“ свят и в резултат – лоши неща се случват, дори и на добрите хора. Често асоцираме бедите с извършен грях, но това не винаги е така. Ще разгледаме този въпрос по-подробно с четенето на книгата.

Основни теми с Книгата на Йов:

1. Нашата лоялност към Бог не трябва да се основава на благополучието ни. Ако сме верни на Бог, само когато сме богато благословени, това говори за плитка вяра (Йов 1:9-10)

2. Когато беди ни застигнат в нашия живот, е важно да помним, че Бог владее над всичко, независимо дали е добро или лошо (Йов 1:20-21)

3. Бог е създател и крепител на всички неща. Ако се провалим да признаваем Божиета роля в живота ни, това намалява спектъра на гледна ни точка и създава обстоятества за духовни борби (Йов 38:36)

4. Сатана ще ни атакува, също как се опита да раздалечи Йов от Бог. Трябва да се научим да разпознаваме моментите, в които Сатана се опитва да направи това и в нашия живот. Не трябва да позволяваме това да се случи.

Експозиция на книгата на Йов:

Бедите, които сполетяват Йов (1-3)

Отбраната на Йов (4-37)

Избавлението на Йов (38-42)

Книгата на Йов ще ни накара да преоценим трудните моменти в нашия живор и да ги погледнем през духовните ни очи. Нека Божията мъдрост да ни води, дори и през трудните моменти от нашия живот.

Стих за деня

Окуражавам ви всеки ден да изберете един стих, върху когото да разсъждаваме или да запомните. С всяка глава, ще споделям и моя избран стих. Аз ги доукрасям и разглеждам на телефона през дена или записвам на листче, което държа в дамската чанта или в джоба на якето.

Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех. Исус Навиев 1:8

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page